Darabokra tördelt SMS-ek, sűrűn bontott vonalak, szakadozó internet – ezzel találkozhatnak az orosz emberek hétköznapjaikban, miután a mobilkommunikációban meghatározó nyugati vállalatok Vlagyimir Putyin elnök Ukrajna ellen indított háborújára válaszul technológiai bojkottot hirdettek, befagyasztották fejlesztéseiket és gyakorlatilag kivonultak a piacról. Nem volt könnyű döntés ez a finn Nokia és a svéd Ericsson számára, e két cég a mobil infrastruktúra 50 százalékát uralja, de januártól már semmilyen kötelezettsége sem lesz a hálózatok karbantartásában. 

Retail In Moscow's Afimall City Shopping Mall
Nokia üzlet egy moszkvai bevásárlóközpontban. Zárásra készülnek.
Fotó: Getty Images

Sőt a szükséges szoftveres frissítések is elérhetetlenné válnak az orosz mobilszolgáltatók számára. Alkatrész-utánpótlás sem lesz, legális úton biztosan nem. Mindez szakemberek egyöntetű véleménye szerint jelentős minőségromlást eredményez a szolgáltatásokban. Carl Mellander, az Ericsson pénzügyi igazgatója szerint az év végéig mindent megtesznek azért, hogy működőképes hálózatot hagyjanak maguk mögött, egyúttal tiszteletben tartják az uniós szankciókat és a svéd kormány által megszabott év végi határidővel a maguk részéről – képletesen – lekapcsolják a villanyt. 

 

Hasonlóképpen nyilatkozott a Reutersnek Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója, aláhúzva, hogy a kivonulásuk teljes körű, semmilyen támogatást nem nyújtanak az Oroszországban hagyott mobil infrastruktúrájuk további üzemeltetéséhez.

 

Amikor a telefonhívás kihívássá válik

A lakosság szembesülni fog azzal, amit a háborúért őket sújtó nemzetközi szankciók okoznak, ezután egyetlen telefonhívás lebonyolítása is kihívást okozhat az emberek számára, nem szólva az internet gyakori összeomlásáról. A digitális szolgáltatásokért felelős miniszter, Maksut Sadajev a TASZSZ-nak adott interjújában cáfolta a kommunikációs katasztrófa közeledtéről keringő rémhíreket, szerinte minden rendben lesz. 

Ennek alátámasztására felelevenítette, hogy a napokban négy mobilszolgáltatóval szerződést írtak alá, amelynek értelmében vállalták, hogy 1,45 milliárd dollár összértékben fejlesztik hálózati infrastruktúrájukat. Méghozzá orosz eszközökkel, amelyek minőségéről egyelőre nincsenek megbízható információk, így azt sem tudni, hogy amennyiben kompatibilisek hogyan tudnak együttműködni a Nokia és Ericsson hálózati elemeivel. Putyin már korábban is felvetette, hogy Oroszország saját internetet hozhat létre, ennek alapján a saját mobilhálózat felállítása sem tűnik utópiának.

 

Összeállnak az orosz piaci szereplők

A mobiltelefon-ellátást Sadajev zavartalannak nevezte, igaz a telefon – legyen bármennyire is okos – fabatkát sem ér hálózati összeköttetés nélkül. Persze a fejlesztésekhez beszállítókat és partnereket is kell találni, Sadajev azonban sem a szolgáltatókat, sem a szerződést aláíró gyártókat nem volt hajlandó megnevezni, ami árnyalja a bejelentés komolyságát.

Radio tower stands out to winter landscape Sunsets with radio tower and snow covered land
A háború évekkel vetheti vissza az orosz telekom-szektor fejlődését.
Fotó: James Neal / Getty Images

A négy vezető mobilszolgáltató – MTS, Megafon, Beeline és Tele 2 – egyelőre mélyen hallgat, mindannyian elzárkóztak a hír kommentálásától. A hálózatieszköz-gyártók viszont a háttérben már évek óta gőzerővel dolgoznak nyugati technológia kiváltásán, ennek köszönhetően helyi piaci részesedésük a tavalyi 11,6 százalékról idén 25,2 százalékra nőtt. 

Igaz, a nyugatiak kiszállásával a megrendelések az ölükbe hullottak, előretörésüket nem versenyképességük növelésével érték el. A kulcskérdés azonban nem is az eszközök hozzáférhetőségén, hanem az egész rendszert integráló, azt folyamatosan működőképesen tartó szoftverszisztémán van, amelynek frissítése, naprakész volta kritikus fontosságú – húzza alá Paolo Pescatore, a PP Foresight elemzője.

 

Előre dörzsölik a markukat a kiberbűnözők

Az viszont biztos, hogy az orosz 5G-s és egyéb hálózatfejlesztések takarékra állítása további súlyos évekkel veti vissza a technikai fejlődést és növeli a lemaradást a fejlett világtól.

Moscow,,Russia,-,November,2022:,Young,Woman,In,Coat,WalkingMoscow, Russia - November 2022: Young woman in coat walking with smartphone on a street. Talking on mobile phone in autumn city
Hálózat nélkül az okostelefon fabatkát sem ér.
Fotó: Oleg Elkov

Leonyid Konyik, a moszkvai ComNews információ-technológiai szaklap vezetője szerint ha a mára kialakult helyzet éveken át fennmarad, azzal 

Oroszország lefedettség terén visszasüllyedhet a kilencvenes évekbe, s ennek az árát a vidéki felhasználók fizetik meg. 

Ha hiány lesz, akkor a mobilszolgáltatók elsőként innen szerelik le és szállítják el a bázisállomásokat, antennákat, hogy a nagyvárosok ellátását biztosítani tudják. 

A szoftverfrissítések elmaradása pedig lefagyásokhoz, a kiberbűnözés megkönnyítéséhez vezet Konyik szerint. Érdekesség, hogy a Huawei milyen óvatosan áll az oroszországi fejleményekhez, a szoros (pekingi) kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cég folytatja a karbantartási munkákat és a szoftverfrissítésekkel sem marad adós, de az újabb eszközök exportjától egyelőre elzárkózik. 

Mint ismert, az Egyesült Államok azzal vádolja a Huawei-t, hogy hálózati eszközeit illegális információszerzésre használhatja, ezért alkalmazásukat megtiltotta a területén. Példáját más országok is követték. Ha oroszországi kollaborálása miatt még többen helyezik tiltólistára a Huawei eszközeit, az már érzékenyen érintené az 5G technológiában egyébként élenjáró kínai vállalatot. Amely egyébként okostelefonjaival az orosz piac harmadát uralja, és meg nem erősített sajtóhírek szerint készülékei itteni értékesítésével is felhagy. A cég ezzel kapcsolatosan semmilyen információt nem közölt.

 

Sokasodnak a zavarok az éterben is

Az oroszokat immár nem csak az keserítheti el, hogy a Disney a napokban lekapcsolta az utolsó oroszországi kábeltévé csatornáját, de az is, hogy az Eutelsat műholdjain sem érkeznek már el hozzájuk három népszerű orosz a Rosszija One, a Pervij Kanal és az NTV adásai. Azokat ugyanis lekapcsolták. 

No nem a világ harmadik legnagyobb műhold-üzemeltető társasága, hanem a működését felügyelő francia médiahatóság, az Arcom kezdeményezésére. A cég önszántából aligha jutott volna erre az elhatározásra, ez szűrhető le abból, hogy honlapjukon közleményben jelzik részvényeseik felé, hogy ennek és az iráni műsorszórásból való 

kivonulásuknak együttesen 15-20 millió eurós eredményrontó hatása lesz az éves mérlegükre. 

(Iránban egy csatornát sugároztak eddig.) Azt is közzétették, hogy az Eutelsat eszközein nem a terjesztik már a Kreml háborús propagandáját álhírekkel támogató RT News adását.