Vállalati dokumentumok szerint a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság a jelenlegi piaci környezet miatt 2023 harmadik vagy negyedik negyedéve előtt nem kezdeményezi logisztikai leányvállalata, a Schenker értékesítését – írta a Reuters.

Darmstadt,germany,-,12.05.2021,Fast,Moving,Db,Schenker,Truck,On,The
Fotó: cortex-film / Sutterstock

A DB csütörtökön közleményben erősítette meg, hogy a cég vezetősége előkészíti a Schenker akár 100 százalékos eladását, hozzátéve, hogy az értékesítési folyamat részleteiről később döntenek. A piaci problémák, a kevés potenciális vevő, valamint a tranzakció mérete miatt ez 2023 végéig is eltarthat.

A konkrét értékesítési folyamat megkezdése az általános környezettől függ, ami egyelőre nincs ütemezve. Az eladásra csak akkor kerülhet sor, ha az pénzügyileg előnyös

 – közölte az állami tulajdonú DB.

Szeptemberben a Schenker értékét 20 milliárd euróra becsülték, a DB pedig abban bízik, hogy az eladáskor ezt az összeget kapja kézhez. Erre azonban nincs nagy esély, ugyanis a német vállalat számításai szerint a Schenker üzemi eredménye jövőre mintegy 1,2 milliárd euróra csökken, szemben a 2022-es 2,1 milliárddal, míg a DB jövőre mintegy 2 milliárdos veszteséget könyvelne el.

„Az eladásból származó bevételnek teljes egészében a DB csoporton belül kell maradnia, és hozzá kell járulnia az csökkentéséhez” – közölte a vállalat. Erre nagy szükség van, mivel az utóbbi években nagyjából 30 milliárd eurós adósságterhet halmoztak fel.

A DHL, a Deutsche Post leányvállalata korábban jelezte, hogy érdeklődik a Schenker megvásárlása iránt

 – a két logisztikai óriás összeolvadása komoly hatással lenne a szektorra. A járvány és a megfeszített ellátási láncok miatt a fuvarozók keresettek, a tengeri és légi áruszállítás árai pedig meredeken megemelkedtek.

A DB és a Deutsche Post szóvivője sem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.