Nemzetközi gazdaság

Magyarországnyi embernek segített eddig a Vöröskereszt Ukrajnában

A tíz hónapja tartó háború során fontos szerep hárul a segélyszervezetekre. A Vöröskereszt minden erejével próbál segíteni a rászorulókon.

Az ukrajnai háború eddig eltelt 300 napja alatt több mint kilencmillió embernek nyújtott segítséget az Ukrajnai Vöröskereszt – jelentette be a szervezet elnöke, Mikola Poliscsuk egy kijevi sajtótájékoztatón.

Fotó: AFP

A kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó hírportál beszámolója szerint Poliscsuk egyúttal elmondta, hogy széles körű segítséget nyújtottak a szükséget szenvedőknek. A Vöröskereszt részt vett konténerházak építésében és a lerombolt lakóházak helyreállításában egyaránt.

Ezenkívül generátorokat, kályhákat, orvostechnikai eszközöket biztosított kórházaknak, anyagi támogatást nyújtott a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyeknek, szerepet vállalt az emberek evakuálásában a háborús övezetekből, és támogatta a mobil orvoscsoportok munkáját, valamint a humanitárius segélyek kiosztását is.

Mikola Poliscsuk arról is beszélt, hogy a háború február 24-i kitörése óta a Vöröskereszt 21 helyi irodája semmisült vagy rongálódott meg.

A segélyszervezet első embere ismertette, hogy jelenleg több mint 1500 főállású alkalmazott és 8000 önkéntes segíti a munkájukat.

 

Fotó: AFP

A nemzetközi adományozók támogatásával nemcsak magánszemélyeknek, hanem vállalkozásoknak és állami vállalatoknak is segítséget nyújtottak. Az ukrán vasúttársaság például 35 ipari generátort kapott a Vöröskereszttől a vasútállomások zavartalan működése érdekében.

Nagy bajban az ukrán egészségügy, sok beteget az EU-nak kell ellátnia

Az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint 1700 beteget kellett az unióba szállítani. Az ukrán egészségügyi infrastruktúra is súlyos károkat szenvedett.

 

vöröskereszt háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek