Teljesen kiakadt az olasz kormány az Európai Központi Bank (EKB) tegnapi kamatemelésén, az „elképesztő”, az „érthetetlen” és az „őrült” csak az enyhébb jelző volt. A jegybanki szigor megdrágítja az olasz államadósság finanszírozását.

New Italian Premier Giorgia Meloni at the Chamber of Deputies for confidence vote
Giorgia Meloni olasz kormányfő. Fotó: Riccardo De Luca / Anadolu Agency via AFP

Az EKB 50 bázisponttal emelte irányadó kamatát, továbbá közölte, hogy a jövő év második negyedében megkezdi a nála felhalmozódott kötvényállomány leépítését. Christine Lagarde, az EKB elnöke ráadásul hangsúlyozta a központi bank elkötelezettségét az inflációcsökkentéssel kapcsolatban, ennek nyomán az elemzők további 50 bázispontos kamatemelésekre számítanak.

Az eladósodott olaszok számára ez azt jelenti, hogy nagyon megdrágul az államadósságuk finanszírozása.

Ennek megfelelően a kormánytagok hangot is adtak nemtetszésüknek. „Hihetetlen, elképesztő, aggasztó” – mondta Matteo Salnivi miniszterelnök-helyettes. Antonio Tajani külügyminiszter (szintén miniszterelnök-helyettes) közölte, hogy a frankfurti döntés súlyosan visszaveti a gazdasági növekedést, a háztartási fogyasztást, főleg úgy, hogy az inlfláció hátterében az ukrán háború áll. (Tajani valószínűleg arra utalt, hogy egy központi bank igen sok mindent el tud érni a gazdaságban, de egy háborút nem tud megállítani a kamatemeléseivel.) Guido Crosetto honvédelmi miniszter, Meloni szoros szövetségese a legnagyobb koalíciós kormánypártban, az Olasz Testvériségben „nonszensznek” nevezte a kamatemelést, a kötvényállomány leépítését pedig egyenesen „őrültségnek” tartja. Szarkasztikusan meg is köszönte Lagardenak a „karácsonyi ajándékot”.

A tízéves olasz és német államkötvények hozamkülönbsége (százalék)

Az EKB „fragmentációt” elkerülő csomagja – amely gyakorlatilag az olaszokra lett szabva, és az eurózóna hozamainak túlzott szétnyílását hivatott megakadályozni – ugyan ad egyfajta támasztékot az olasz kötvényeknek, vagyis komolyabb adósságválságtól, netán államcsődtől nem kell tartani, de az államadósság finanszírozását igencsak megdrágítja. Erre utal az is, hogy az irányadó német és olasz tízéves államkötvények hozamkülönbsége ismét meghaladta a 200 bázispontot. A büdzsé kamatterhei azért is fájnak Rómának, mert Olaszország kapja a legnagyobb összeget az EU helyreállítási alapjából, amit minden egyes bázispontnyi kamatemelkedés csökkent.