Októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, az előző havihoz képest az idei legnagyobb esést szenvedte el a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.

Offers in the Lidl m15 March 2019, Berlin: People buy food in a Berlin Lidl supermarket in the Schöneberg district. Previously, the German Development Minister had taken a tour with Fairtrade Germany to find out about the possibilities of fair purchasing. Photo: Wolfgang Kumm/dpa (Photo by Wolfgang Kumm/picture alliance via Getty Images)market
Fotó: Getty Images

Októberben a németországi kiskereskedelmi vállalkozások naptári, szezonális és árkiigazítással 2,8 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak, mint az előző hónapban. Szeptemberben 1,2 százalékos volt a havi növekedés, októberre pedig a ténylegesnél kisebb, 0,6 százalékos csökkenést várt a piac.

Az előző év azonos hónapjához, 2021 októberéhez képest a kiskereskedelmi ágazat forgalma reálértéken 5,0 százalékkal csökkent a várt 2,8 százalékos éves csökkenés helyett. Szeptemberben 0,9 százalékkal csökkent éves bázison a kiskereskedelmi forgalom Németországban.

Nominálisan, azaz árkiigazítás nélkül októberben az előző havihoz képest 1,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, éves bázison pedig 6,2 százalékkal nőtt. A nominális és a reálértékek közötti különbség a kiskereskedelmi ágazatban bekövetkezett nagymértékű áremelkedést tükrözi.

A kiskereskedelmi forgalom márciusban elért idei csúcsától az októberi 6,2 százalékkal maradt el, de 1,8 százalékkal haladta meg a pandémia előtti utolsó év, 2019 októberének forgalmát.

Az élelmiszer-kiskereskedelem októberi forgalma havi bázison 1,2 százalékkal csökkent árkiigazítással, az egy évvel korábbitól pedig 3,9 százalékkal maradt el. A 2019 októberi élelmiszerforgalomhoz képest pedig 2,8 százalékos elmaradásban volt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom októberben reálértéken 4,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, és 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A 2019. októberi szintet viszont 5,3 százalékkal haladta meg.

A benzinkutak forgalma októberben nem változott az előző havihoz képest, az egy évvel korábbitól 9,1 százalékkal, a 2019. októberitől pedig 4,9 százalékkal maradt el.