Kína nyolc tajvani alkoholexportőrt és több mint száz tenger gyümölcseivel foglalkozó kereskedőt tiltott ki területéről a tajvani hatóságok szerint. Legutóbb a cirokpálinkákat is forgalmazó vállalat, a Kinmen Kaoliang Liquor közölte honlapján, hogy nem tudja Kínába szállítani a népszerű italait.

Hong,Kong,,China,-,Arpil,,2019:,Goods,On,Display,At
A hongkongi lakosok most hiába keresik a boltokban a cég termékeit. Fotó: Shutterstock

Tajvan szerint a kínai hatóságok több mint 2400 esetben utasították el a szigetről származó italok és élelmiszerek behozatalát, mivel az általuk benyújtott dokumentációt egyszerűen nem fogadták el. Tajpej felszólította a kínai hatóságokat, hogy függesszék fel a szigettel szembeni diszkriminatív gyakorlatot és indokolják meg a kérelmek elutasítását, mert így a cégek pótolni tudják az esetleg hiányosságokat – írja az SCMP.

A sziget hatóságai szerint az alkoholos italokkal foglalkozó exportőrök eddig több mint 32,5 millió dollárt buktak.

Ugyan a szám nem tűnik egetrengetőnek a tajvani csipipar mellett, bizonyos területeket különösen kellemetlenül érint. A Tajpej fennhatósága alatt álló, Kína Fucsien tartományhoz közel fekvő és mindössze 150 ezer lakosú Csinmen-szigetek fő exportcikke a Kinmen Kaoliang Liquor termékei. A helyi gazdaság a Kínába történő kivitelre épít, így távol-keleti óriás intézkedései egyre nagyobb aggodalmat keltenek az ottani lakosokban.

A tajvani törvényhozásban a Csinmen-szigeteket képviselő Koumitang-politikus, Csen Jü-csen a héten Hsziamenben tárgyalt a kínai tisztviselőkkel. Ők biztosították a képviselőt, hogy Kína nem kívánja megnehezíteni az italok exportját, és a dokumentumok megfelelő kitöltése után a dolgok visszatérhetnek a régi kerékvágásba.

Az elutasított kérelmezőknek Tajpej különböző ösztönzőket ajánlott fel, például a termékek tengerentúli népszerűsítéséhez nyújtott segítséget és kedvezményes hiteleket. A Kinmen Kaoliang Liquor közölte: elég tartalékkal rendelkezik, hogy átvészelje a kedvezőtlen időszakot. Kérdés, hogy mindez mennyi ideig tarthat, ugyanis a Kína és az Egyesül Államok közötti feszültségek egyre nőnek, amiben Tajvan csak az egyik vitás pont.