A nagyobb török bankok rekordméretű profitra tettek szert 2022-ben, amelynek egy részét formájában kifizetnék a részvényeseknek. Erre vonatkozó kérelmüket már benyújtották a török Bankszabályozási és Felügyeleti Ügynökséghez (BDDK).

Peole,Walk,Past,A,Branch,Of,National,Bank,Of,Turkey
Rekordprofitra tesz szert idén a török bankszektor.
Fotó: Alexandros Michailidis / Shutterstock

A hitelezők nettó nyeresége 2022 első tíz hónapjában éves szinten csaknem 336 milliárd lírára, azaz átszámítva 17,9 milliárd dollárra, 6793 milliárd forintra duzzadt. Ezt a 408 százalékos növekedést annak ellenére érték el, hogy az év első tíz hónapjában 24 éve nem tapasztalt, 85 százalék feletti inflációt mértek. 

– értesült a Reuters meg nem nevezett forrásokból.

A rekorderedményt leginkább az inflációkövető kötvények hozták. A BDDK csütörtökön hozza nyilvánosságra az év első tizenegy hónapjának nyereségeit. Tavaly a hitelezők nettó nyereségük 10 százalékát fizethették ki, míg az azt megelőző években a BDDK ajánlása alapján a profittal a tőketartalékot növelték.

Szakemberek 2023-ra kisebb inflációt és nyereséget várnak. Növeli a hitelpiacok bizonytalanságát, hogy jövőre elnöki és parlamenti választásokat tartanak. Győzelme esetén a jelenlegi ellenzék eltörölné a jelenlegi unortodox monetáris politikát, beleértve az alacsony kamatokat is. A legnagyobb valószínűsége viszont Recep Tayyip Erdogan regnáló elnök újraválasztásának van.