Hétfői adatok szerint novemberben 1,1 százalékkal csökkent az éves mértéke Törökországban. Ezzel 84,4 százalékos éves árszínvonal-növekedést mértek. Októberhez viszonyítva novemberben 2,9 százalékos volt a török líra romlásának mértéke. 

Smiling young woman looking at Turkish lamps for sale in the Grand Bazaar, Istanbul, Turkey
Smiling young woman looking at Turkish lamps for sale in the Grand Bazaar, Istanbul, Turkey
Kissé csökkent az éves török infláció mértéke, ám még így is 80 százalék felett maradt.
Fotó: Collab Media / Getty Images

A líra 17 hónapja nagymértékben gyengül, így az infláció éves csökkenése részben a bázishatásnak is betudható. Nureddin Nebati pénzügyminiszter – főként emiatt – további visszaesést vár a következő hónapokra a pénzromlás mértékében.

A központi bank friss jelentése szerint év végére 65 százalékos árszínvonal-emelkedés várható, ami az előirányzott tizenháromszorosa.

A kedvező trend azonban könnyen megfordulhat a jövő nyári parlamenti választások előtti kampányidőszakban. Szakértők például nagymértékű minimumbér-emelést valószínűsítenek januártól, amely újból löketet adhat a fogyasztói áraknak.

Nem számítunk arra, hogy az infláció a központi bank célja közelébe térne vissza a belátható jövőben

– nyilatkozta Marek Drimal, a Société Générale francia bank közgazdásza a Bloombergnek

 

A meredek árdrágulás főleg Recep Tayyip Erdogan gazdaságpolitikájára és az orosz–urkán háborúra vezethető vissza. Az utóbbi a mezőgazdasági termékek árait befolyásolta negatívan. A török elnök a gyors gazdasági növekedésre és az olcsó hitelek nyújtására fekteti a politikai hangsúlyt, valamint azt a szokatlan nézetet vallja, hogy laza monetáris politikával lehet harcolni az infláció ellen. Erdogan nyomására a jegybank csökkente a kamatot. A november végi lépést Sahap Kavcioglu jegybankelnök a gazdasági lassulásra adott válasznak nevezte.