Washington és London energiaügyi partnerséget jelentett be, hogy az amerikai cseppfolyósított földgázt (LNG) minél nagyobb mértékben és stabilabban exportálják az Egyesült Királyságba.

Inside The Cheniere Sabine Pass Liquefaction Facility Tug boats prepare to pull out an LNG Tanker vessel at the Cheniere Sabine Pass Liquefaction facility in Cameron, Louisiana, U.S., on Thursday, April 14, 2022. Cheniere Energy, Inc. is the largest producer and exporter of liquefied natural gas (LNG) in the United States and the second-largest LNG operator in the world. Photographer: Mark Felix/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden közös nyilatkozatukban leszögezték: a két ország elismeri a földgáz szerepét az energiabiztonságának megteremtésében, viszont hosszabb távon a megújuló energiaforrások jelentőségét hangsúlyozzák – írja az FT.

Az Egyesült Királyság szerint az Egyesült Államok célja, hogy a megállapodás értelmében a következő egy évben 9-10 milliárd köbméter LNG-t exportáljon. Idén a 2021-es szinthez képest megduplázódott a Washington által Londonba szállított cseppfolyósított földgáz mennyisége, a partnerséggel ezt kívánják hosszabb távon is biztosítani.

A két kormány bejelentette, hogy akciócsoportot hoznak létre, amivel a kezdeményezést kívánják segíteni. A csoport tagjait a két fél magas rangú tisztviselői adják majd. Ehhez hozzátartozik, hogy sem az Egyesült Államoknak, sem az Egyesült Királyságnak nincs állami hátterű energiaipari vállalata, így a szállításokat elsősorban a piaci erők irányítják. London és Washington közölte, hogy együtt fognak dolgozni a piaci feltételek biztosításán.

A brit kormányfő szerint az együttműködés segít megszüntetni Európa orosz energiától való függőségét és csökkenteni fogja az árakat.

A lépés néhány hónappal azután történt, hogy Biden és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy Amerika idén több cseppfolyósított földgázt szállít az EU-ba. Az Egyesült Királyságot az öreg kontinens többi részéhez hasonlóan sújtotta az árak emelkedése, de kevésbé függ az orosz gáztól, mint az EU. A brit LNG-terminálokat idén már használták arra, hogy gázt küldjenek Európába, az energiapartnerséggel ez hosszabb távon is működőképes lehet.

Alig elég valamire a németek katari LNG-beszerzési sikere

A Qatar Energy és a ConocoPhillips, valamint a német állam hosszú távú, 15 évre szóló gázvásárlási szerződést kötött kedden. Az évi 2 millió tonna mennyiség a Hamburgtól északnyugatra elhelyezkedő, most épülő brunsbütteli LNG-terminálra érkezik. A szállítások 2026-ban kezdődnek el és csupán az éves német gázigény nem egészen 4 százalékát fedezik.