Az ukrán az elmúlt évben 30,4 százalékkal zuhant az előzetes becslések szerint – közölte Julia Szviridenko gazdasági miniszter. 

Garment factory in Ivano-Frankivsk IVANO-FRANKIVSK, UKRAINE - OCTOBER 31, 2022 - Employees are seen at work at the HRT Textiles Ivano-Frankivsk garment factory, Ivano-Frankivsk, western Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Yurii Rylchuk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Zajlik a munka egy ukrán varrodában.
 Fotó: Jurij Rilcsuk / AFP

A miniszter hozzátette, hogy a gazdasági kibocsátás a vártnál kevésbé esett vissza, ugyanakkor az ukrán függetlenség kikiáltása, 1991 óta ez a legnagyobb GDP-csökkenés, amelyet az ország kénytelen volt elszenvedni. A Világbank elemzői 35 százalékos esésre számítottak, az ukrán jegybank 32 százalékra – 30 százalékos mellett. A munkanélküliségi ráta a jegybank előrejelzése szerint szintén 30 százalékra emelkedett a háború következtében. 

 

A  Nemzetközi Valutaalap legutóbbi várakozásai szerint az idén az ukrán gazdaság 35 százalékkal esik vissza, az éves átlagos inflációt 20 százalék fölöttire várják, ami jövőre 10 százalék körülire szelídülhet. A jegybank arra számít, hogy a költségvetési hiány a tavalyi GDP-arányos 25 százalékról – a külföldi finanszírozás beérkezésének függvényében – a GDP 12 százalékára csökken 2024-re. Ukrajna havi finanszírozási szükséglete 5 milliárd dollár. A kormány által elfogadott idei költségvetés a nemzetközi várakozásokhoz képest meglehetősen optimistán 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol.