Nemzetközi gazdaság

Az ukrán kormány jövőre már GDP-növekedéssel számol

Megszavazta az ukrán parlement a jövő évi költségvetést: az ukrán államháztartás hiánya a GDP több mint 20 százaléka lesz.

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén jóváhagyta a jövő évi állami költségvetést – hozta nyilvánosságra Jaroszlav Zseleznyak képviselő. Zseleznyak kiemelte, hogy Ukrajna történetében ez a leghamarabb elfogadott következő évi büdzsé. A képviselő elmondta, remélik, hogy a nemzetközi partnerek értékelni fogják a pontosságukat, és teljes mértékben finanszírozzák a vállalt, szintén rekordnak számító, 38 milliárd dolláros hiányt.

Hryvnia cash banknotes and Ukraine flag - Ukrainian money Hryvnia cash banknotes and Ukraine flag (money, economy, business, finance, inflation, crisis)
Fotó: Javier Ghersi / Getty Images

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Denisz Smihal miniszterelnök korábban azt mondta: az államháztartás hiánya jövőre a több mint 20 százaléka lesz. „Partnereink segítségével fedezzük ezt a hiányt, azaz 38 milliárd dollárt kell bevonnunk, amit az EU-tól, az Egyesült Államoktól, az IMF-től és más adományozóktól remélünk megkapni” – fejtette ki Smihal.

Kilátástalan helyzetben van az ukrán gazdaság

A háborúban álló ország lényegében államcsődbe került, miután hitelezői többségével augusztus elején megegyezett a törlesztések befagyasztásáról.

A 2023-as költségvetés tervezetét a kormány a parlament javaslatainak figyelembevételével fogadta el második nekifutásra. 

A kormány 2023-ra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését a konzervatív forgatókönyvhöz igazította, azaz 4,6 százalék helyett 3,2 százalékos növekedéssel számol. 

Az inflációs előrejelzését ugyanakkor 30 százalékról 28 százalékra mérsékelte.

Nem az oroszok vezetik a recessziós futamot, de még sok minden lehet

Csúf gazdasági aktivitási adatok érkeztek Moszkvából.

Az állami költségvetés évi átlagban a dollár árfolyamát 42,2 hrivnyában irányozta elő, így a dollár mintegy 10 hrivnyával drágulhat. A kormány változatlanul hagyta a létminimumot, és a minibálbért sem tervezi emelni jövőre.

A kormány által beterjesztett javaslatot 295 képviselő támogatta, a szavazáskor 35-en tartózkodtak, ellene egy képviselő sem szavazott.

A biztonsági és védelmi kiadások a jövő évi GDP 18,2 százalékát teszik ki. Zseleznyak tájékoztatott arról is, hogy a parlament két képviselőt, a Moszkva-barát Vadim Rabinovicsot és a Nép Szolgája kormánypárt listáján képviselői helyhez jutott Ihor Vaszilkovszkijt megfosztotta mandátumától. Így most 417 képviselő maradt a hivatalosan 450 fős parlamentben.

 

GDP Ukrajna államháztartás hiány költségvetés
Kapcsolódó cikkek