Az Egyesült Államok minden lehetőséggel számol, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson – jelentette ki az amerikai külügyminiszter vasárnap egy interjúban közel-keleti látogatásának első napján, Egyiptomban.

U.S. Secretary Anthony Blinken and 66th Secretary of State Condoleezza Rice visit Stanford University
Irán atomfegyver
Amerika fegyverrel is megakadályozná az iráni atomfegyver legyártását.
Fotó: Tayfun Coskun / AFP

Anthony Blinken az arab nyelvű al-Arabíja hírtelevíziónak adott interjúban arra a kérdésre, hogy országa akár katonai eszközt is bevetne-e, hogy Iránt meggátolja atomfegyver legyártásában, úgy fogalmazott, minden lehetőség az asztalon van.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kérdés tárgyalásos rendezése előtt nem zárják be az ajtót, de Iránnal kapcsolatban másra helyeződött a figyelem. A Teheránnal kapcsolatos viszonyt most az utcákon tüntetőkkel, különösen a nőkkel szembeni erőszakos fellépés, valamint az Oroszország ukrajnai agressziójához nyújtott iráni fegyverszállítás határozza meg.

Anthony Blinken Szaúd-Arábiával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ugyan októberben a szaúdi vezetésű OPEC+, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét, valamint a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket, köztük Oroszországot tömörítő tanács az amerikai érdekekkel szemben döntött a kitermelés csökkentéséről, azóta viszont több pozitív fejlemény történt. Ezek között említette, hogy Szaúd-Arábia jelentős humanitárius segítséget küldött Ukrajnának, megszavazta az Oroszországra vonatkozó ENSZ-dokumentumot és szerepet vállal a jemeni polgárháború lezárása érdekében zajló folyamatban.

Az interjúban a külügyminiszter arról is beszélt, hogy

nem támogatja Törökország katonai beavatkozását Észak-Szíriában, ugyanakkor elismerte Ankara legitim biztonsági érdekeit a térségben.

Anthony Blinken hétfőn Kairóban találkozik Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd tovább utazik Izraelbe, ahol Jeruzsálemben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Eli Cohen külügyminiszterrel tárgyal. Ezt követően a Palesztin Hatóság székhelyén, Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel ül tárgyalóasztalhoz. A kétnapos látogatásnak külön hangsúlyt ad a palesztin–izraeli feszültség kiéleződése a pénteki, hét zsidó halálos áldozatot követelő jeruzsálemi merénylet nyomán.

Az iráni elnökkel tárgyalt az együttműködésről Putyin

A kereskedelmi kapcsolatok mellett Szíria ügyében is egyeztettek a felek. Putyin és Raiszi telefonon tárgyalt.