Nemzetközi gazdaság

Az iráni elnökkel tárgyalt az együttműködésről Putyin

A kereskedelmi kapcsolatok mellett Szíria ügyében is egyeztettek a felek. Putyin és Raiszi telefonon tárgyaltak.

A kétoldalú, egyebek között az energiaügyi és közlekedési együttműködésről, valamint a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök – jelentette be csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Putyin Raiszi
Az iráni elnökkel tárgyalt az együttműködésről Putyin.
Fotó: AFP

A szűkszavú moszkvai tájékoztatás szerint a felek a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről folytattak párbeszédet, beleértve az energetikai és közlekedési együttműködést. Az orosz elnök kitért a szíriai helyzetre is, hangsúlyozva az úgynevezett asztanai folyamaton belüli folyamatos koordináció fontosságát.

A felek megállapodtak abban, hogy folytatják a kapcsolattartást különböző szinteken.

Az iráni elnök január 11-én aláírta azt a törvényt, amely a Kaszpi-tengeri térség országaival való gazdasági és kereskedelmi együttműködésről szól. A két elnök legutóbb ezen a napon beszélt telefonon egymással.

Oroszország, Irán és Törökország garanciavállaló ország az asztanai folyamat néven ismertté vált szíriai rendezési tárgyalásokon.

Irán kereskedelmi csomópont lenne Oroszország és India között

Moszkva és Teherán kereskedelmi folyosó kialakításán dolgozik, ami a Szuezi-csatornát megkerülve és a szankciókat kijátszva kötné össze Oroszországot Dél-Ázsiával, többek között Indiával. Ehhez sorra épülnek a vasútvonalak, az autópályák és a kikötők, bár még Újdelhit is meg kell győzni.

 

Vlagyimir Putyin Oroszország Szíria Irán
Kapcsolódó cikkek