Nemzetközi gazdaság

Amerikai radarokat semmisítettek meg az oroszok

Több fronton is ádáz küzdelem dúl az orosz és az ukrán fél között. Az elmúlt napokban amerikai radarok is kerültek a háborús veszteségek közé.

Az orosz erők megsemmisítettek több amerikai gyártmányú radart az elmúlt napokban – számolt be róla a hadsereg felső vezetésétől származó információk alapján a TASZSZ orosz hírügynökség.

Kyiv, Ukraine - October 15, 2021: The exhibition of modern samples of military equipment "The digital future of the army" is being held in Kyiv. Lightweight Counter Mortar Radar (LCMR) AN-TPQ-49. radar
Amerikai radarokat semmisítettek meg az oroszok. Fotó: Shutterstock

Az orosz csapatok északon is sikereket könyvelhettek el, a Harkivi régióba tartozó Kupjanszk térségében az ukrán dandár 40 tagja vesztette életét – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője.

Ezen felül Harkiv közelében egy Buk-M1 típusú mobil légvédelmi rendszer is áldozatul esett az orosz légierő csapásainak.

Az elmúlt napok legnagyobb sikere egy szimbolikus jelentőségű csapás volt, melynek során az orosz légierő tüzérsége még hétfőn megsemmisített egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es légvédelmi radart Herszon térségében.

És nem ez az egyetlen olyan fegyver a veszteségek listáján, amely az Amerikai Egyesült Államokból származik. 

Több mint 30 katona, öt páncélozott harcjármű, egy M777-es tüzérségi rendszer és két amerikai gyártmányú AN/TPQ-37-es ütegelhárító radar az ukránok vesztesége

– ismertette a szóvivő a Donyeck-környéki harcok legfrissebb fejleményeit. Az orosz hadsereg tovább folytatja az előrenyomulást a térségben.

A közlemény azzal zárult, hogy a frontokon az elmúlt napokban tíz ukrán drónt hatástalanított az orosz légvédelem.

Összehasonlítottuk az Abrams és a Leopard tankot, az ukránoknak a német kell

Döntő szakasz következhet a háborúban, és kritikus kérdéssé vált, kap-e Ukrajna nagyszámú nyugati tankot. Nehéz eldönteni, mennyire politikai-stratégiai, és mennyire katonai szakmai kérdés, hogy az ukránok német Leopard, és nem amerikai Abrams tankokért lobbiznak, mindenesetre a két típus mutat jelentős eltéréseket.

 

Oroszország radar Egyesült Államok Ukrajna
Kapcsolódó cikkek