BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz pénzügyminiszter 2 százalékot meghaladó költségvetési hiányt jelentett

Oroszország szerint a költségvetési hiány tavaly 2,3 százalékot ért el, ami összhangban van az orosz pénzügyminiszter decemberi jóslatával: a tárcavezető akkor 2 százalékot meghaladó deficitet prognosztizált. Igaz, a korábbi célokat meghaladja a mostani adat.

Oroszország 2,3 százalékos költségvetési hiányt könyvelhet el a 2022-es évre – jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, ami az orosz–ukrán háború államháztartásra nehezedő terheit tükrözi.

Saint Petersburg International Economic Forum
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Sziluanov szerint a hiány 3,3 ezermilliárd rubel (47,45 milliárd dollár) lett.

Moszkva a fegyveres konfliktus tavaly februári kirobbanása előtt a GDP 1 százalékának megfelelő államháztartási többletet célzott meg, ám a harcok elhúzódása miatt 0,9 százalékos deficittel számolt a tárcavezető – írja a Reuters. Tavaly december elején már arról beszélt a politikus, hogy a költségvetés hiánya a hazai össztermék (GDP) 2 százaléka lesz. December végén pedig azt közölte, hogy a költségvetési deficit meghaladhatja a 2 százalékot.

A pénzügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy az energiaexport csökkenése növelheti az eurázsiai ország költségvetési hiányát, mivel egyes országok nem akarnak Moszkvától energiahordozókat vásárolni, míg az ársapkát alkalmazó államokba nem lesznek szállítások. Helyettük más országokba exportálnak, ám ez növelheti a logisztikai költségeket.

A politikus szerint, ha a bevételek zsugorodnak, Oroszországnak két további finanszírozási forrása van: a piaci hitelfelvétel és a Nemzeti Jóléti Alap (NWF), az utóbbi állami tartalékokat halmoz fel. A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban azt közölte a múlt hónapban, hogy a „különleges katonai hadművelet” kezdete óta megváltoztak a makrogazdasági feltételek, például emelkedett az infláció, és nagy mennyiségű forrásra van szükség a családok támogatására. December elején az NWF likvid eszközei 7,6 ezermilliárd rubelt tettek ki, ami az orosz GDP 5,7 százaléka. 

Embargó alatt álló orosz hajó rakodott titokban egy dél-afrikai támaszponton

Feszült lett Washington és Pretoria viszonya, miután a Lady R nevű orosz kereskedelmi hajó decemberben kikapcsolta a transzponderét, majd szemtanúk szerint titokban kikötött Dél-Afrika legnagyobb haditengerészeti támaszpontján. A semleges álláspontot képviselő afrikai ország nem hajlandó részleteket elárulni, feltételezések szerint az oroszok drónokhoz használható optikai eszközöket vásároltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.