Oroszország költségvetési hiánya 2023-ban meghaladhatja a 2 százalékát, miután Moszkva csökkenti az energiaexportját – mondta újságíróknak Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter. A tárcavezető a hónap elején még azt közölte, hogy idén és 2023-ban is 2 százalékos GDP-arányos hiány várható.

Fotó: AFP

Sziluanov kijelentette, hogy lehetséges a tervezettnél nagyobb költségvetési hiány, ha a bevételek alacsonyabbak a tervezettnél. Hozzátette: az energiaexport mérséklése egy valószínű forgatókönyv, mivel egyes országok nem akarnak Oroszországtól enegiahordozókat vásárolni, míg az ársapkát alkalmazó államoknak Moszkva nem szállít olajat. Továbbá az eurázsiai ország új piacok kialakítására törekszik, és ez folyamat szintén jelentősen befolyásolja a bevételeket – írja a Reuters.

Az ársapka annyiban jelentős, hogy a plafont alkalmazó országokba nem lesznek szállítások. Ez azt jelenti, hogy lesznek helyettük más országok, így a logisztikai költségek növekedni fognak

– fejtette ki a tárcavezető. A politikus szerint ha a bevételek zsugorodnak, Oroszországnak két további finanszírozási forrása van: a piaci hitelfelvétel és a Nemzeti Jóléti Alap (NWF), az utóbbi állami tartalékokat halmoz fel. Moszkva a múlt héten közölte, hogy a nyersolaj és a finomított termékek ársapkája miatt a jövő év elején 5-7 százalékkal csökkentheti az olajkitermelést.

Sziluanov azt is megígérte, hogy a kiadási kötelezettségeket mindenképp teljesíteni fogják.

Oroszország most arra számít, hogy 2022-ben valamivel több mint 2 ezermilliárd rubelt (29,24 milliárd dollár) használ fel az alapból. A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a „különleges katonai hadművelet” kezdete óta megváltoztak a makrogazdasági feltételek, például emelkedett az és nagy mennyiségű forrásra van szükség a családok támogatására.

December elején az NWF likvid eszközei 7,6 ezermilliárd rubelt tettek ki, ami az orosz GDP 5,7 százaléka. Korábban az orosz pénzügyminiszter arról beszélt, hogy több mint duplája lesz a vártnak az idei orosz költségvetési hiány, és 2023-ban is 2 százalékos hiánnyal számolt.

Oroszország új kereskedelmi partnerek szerzésével küzd a szankciók ellen

Oroszország a nyugati szankciók ellenében új partnerekkel köt kereskedelmi megállapodást, fejleszteni fogja gazdasági kapcsolatait az ázsiai, az afrikai és a latin-amerikai partnereivel, hogy meghiúsíthassa az orosz gazdaság elszigetelésére tett nyugati erőfeszítéseket. Az orosz elnök ígérete szerint a és a tovább emelkedik, viszont a háborúval kapcsolatos kiadásokhoz az egészségügytől és az oktatástól vonnak el majd forrást.