Nemzetközi gazdaság

Több mint duplája lesz a vártnak az orosz költségvetési hiány

Az eddig jósolt kétszerese lesz költségvetési hiány Oroszországban. Anton Sziluanov pénzügyminiszter közölte, hogy tárcája az idei évre kétszázalékos GDP-arányos hiányt vár. Eddig a GDP 0,9 százalékára becsülték a költségvetési hiányt. Sziluanov elmondta, hogy az adat 2023-ban is két százalékon fog állni.

Az orosz pénzügyminiszter azzal számol, hogy az idén a költségvetés hiánya a hazai össztermék (GDP) 2 százaléka lesz az eddig becsült 0,9 százalék helyett, és jövőre is 2 százalékos GDP-arányos hiány várható.

RUSSIAN ROUBLES
Fotó: Janerik Henriksson

Anton Sziluanov újságíróknak csütörtökön elmondta, hogy 

2024-ben a hiány várhatóan a 1,4 százaléka, 2025-ben a 0,7 százaléka lesz.

A pénzügyminiszter szeptember végén nem zárta ki, hogy az idei költségvetés a várt 0,9 százaléknál nagyobb GDP-arányos hiánnyal zár.

Pusztító viharba került az orosz gazdaság

A lejtmenetben lévő olajárak miatt csökken az orosz költségvetés bevétele, miközben a lassan nyolc hónapja tartó háború mellett a mozgósítás is sok kiadással jár.

Anton Sziluanov csütörtökön elmondta, a költségvetési hiány finanszírozásának fő forrása idén és jövőre is a piaci hitelfelvétel és a nemzeti jóléti alap forrásainak felhasználása. Hangsúlyozta: 

Tekintettel arra, hogy a nemzeti jóléti alap komoly forrást biztosít az infrastrukturális fejlesztésekhez, ezért az a cél, hogy minél kevesebbet kelljen az alap pénzéből felhasználni a költségvetési hiány finanszírozására.

A pénzügyminiszter szerint túl korai még arról beszélni, hogy az orosz olajra vonatkozó nyugati árplafon milyen hatással lesz az orosz költségvetésre, de mint mondta

Moszkva válaszra készül. 

Az olaj- és gázbevételek a legnagyobb arányt képviselik az orosz költségvetésben.

 

Oroszország GDP költségvetési hiány
Kapcsolódó cikkek