Kellemesnek tűnhet, hogy novemberben az előző hónaphoz képest megduplázódott a német külkereskedelmi többlet, a 10,8 milliárd eurós adat mögé tekintve azonban kevésbé rózsás a helyzet. A németek az ősszel még mélyebbre ásták magukat a recesszióba, és az egyenlegük is csak az unión belül javult, és csak azért, mert a németek kevesebb európai árut szereznek be – ami nem kedvez például Magyarországnak sem. 

Autobahn Traffic As Germany Considers Highway Tolls
Fotó: Getty Images

Németország Európa ipari központja, s hagyományosan a legnagyobb exportáló nagyhatalmak közé tartozik. Novemberben azonban a külkereskedelmi többletük az Európai Unióból származott a Destatis naptárhatással és szezonálisan kiigazított adatai szerint, ahová 73 milliárd euró értékben exportáltak, miközben a behozatal 61 milliárd euró volt. A többlet még mindig fele a pandémia előtti évtized megszokott szintjeinek, de nem ez a fő probléma.

Közép-Európából még mindig profitálnak

Ez a felállás bizony aligha húzza magával az európai gazdaságot, beleértve a német konjunktúrára a múltban erőteljesen építő Közép-Európa fejlődését. 

Ráadásul – bár a német mérleg javult – a külkereskedelmi volumenek csökkennek. Az euróövezet viszonylatában októberhez képest az 0,7, a kivitel 6,5 százalékkal zsugorodott. A nem euróövezeti uniós országokba – mint Magyarország – még mindig tudtak többet eladni a németek (0,4 százalékkal), miközben 4,5 százalékkal kevesebbet vásároltak tőlük.

 

A globális pozíció romlott

Az unión kívüli országok viszonylatában a németek továbbra is enyhe deficitet produkáltak, 62,1 milliárd euró kivitel és 63,4 milliárd euró egyenlegeként.

A legnagyobb külső exportpiacukra, az Egyesült Államokba októberhez képest 1,5 százalékkal kevesebbet adtak el, 13,7 milliárd euró értékben, miközben az 1,4 százalékkal, 8,3 milliárd euróra csökkent, tehát ebben a viszonylatban továbbra is jelentős a többlet.

A nagyobb fájdalom Kína, a legnagyobb importpartner, és a második legjelentősebb exportpiac.

A német kivitel Kínába 1,5 százalékkal, 8,8 milliárd euróra csökkent. Az import ugyanakkor egyenesen zuhant, egy hónap alatt 7,8 százalékkal 15,7 milliárdra. Mondhatnánk, az utóbbi javítja az egyenleget, csakhogy a német gazdaság számára a kínai import visszaesése is fájdalmas, mivel a saját termelésükhöz szükséges hozzávalókat szereznek be onnan.

Nem véletlen, hogy a német kormánynak tanácsokat gazdasági bölcsek tanácsa, Ulrike Malmendier év eleji interjújában arra figyelmeztetett, hogy hatalmas gazdasági csapás lehet, ha a pandémia kínai felgyorsulása miatt összeomlanak a globális beszállítási láncok. Ráadásul ez a már csökkenőnek indult német inflációt is újraizzíthatja.

Keserves jóslatot közölt a világgazdaságról a német bölcs

A világ legtöbbet idézett közgazdászai közé tartozik Ulrike Malmendier, aki nem túl optimista évindító jóslatokat közölt a német Handelsblattban. Fel kell készülni rá, hogy idén újra összeomlanak a beszállítói láncok, és az epicentrum Kína – figyelmeztetett.

Az euró gyengülése sem segített

Egy gazdaság devizájának a gyengülése a tankönyvi szabály szerint javítja a külkereskedelmi mérleget, a háborús-szankciós-energiahiányos évben a németeknek azonban ez se jött be.

Az év utolsó hónapjaiban az euró valamennyire magához tért az Európai Központi Bank kamatemelései okozta megrázkódtatásból, s távolodik a szeptemberi mélyponttól, amikor a paritás – az egy az egyhez árfolyam – alá gyengült a dollárral szemben, de még most is – 1,06 körül kereskedve – 

6 százalékkal gyengébb a zöldhasúnál, mint egy évvel ezelőtt.

 

Az euró árfolyama a dollár ellenében az elmúlt egy évben. Forrás: Stooq

Az euró erősödése általában nem szokott ártani a német külkereskedelmi mérlegnek, mert a kereslet – ha minden egyéb tényező változatlan – nem szokott reagálni rá, főleg a német termékek jó minősége okán. Az euró gyengülése azonban javíthatta volna az egyenleget, az exportot emelve és az importot visszafogva. 

Most azonban mégsem ez történt.

Beljebb a recesszióba

A recessziós félelmek valósak

– vonta le a következtetést a friss német külkereskedelmi adatokból Carsten Brzeski, az ING globális makrofőközgazdásza. 

A külkereskedelem, ahelyett hogy hajtaná a német gazdasági növekedést, mostanra a visszafogójává vált: már 2021 második negyedéve óta negatív a GDP-hez való nettó hozzájárulása.

Sőt, az utóbbi hónapokban az exportmegrendelési könyvek további romlást mutattak a globális gazdasági lassulás, a magas és a rengeteg bizonytalanság következtében

A rövid távú kilátás minden, csak nem rózsás

– ez Brzeski konklúziója. Hozzátette: a tavasz előtt – amely megnyugvást hozhat a globális láncokban, és a világgazdaság újraindulhat – a német export sem éled fel.

Kivéve, ha Ulrike Malmendier rémálma válik valóra.