Nem túl optimista előrejelzéseket tett a világ egyik legbefolyásosabb közgazdásza, Ulrike Malmendier a német Handelsblatt évindító interjújában . A sztárszakember szerint fel kell készülni rá, hogy a világgazdaság beszállító láncai 2023-ban megint összeomlanak. Nem fényes kilátás, hisz a pandémiaválságból való kikecmergést pont a beszállítás akadozásai tették kínkeservessé, majd meg is akasztotta a háború, az energiakrízis, az és a kamatemelések.

Ulrike Malmendier
Fotó: Twitter

A beszállítói láncok megint össze fognak omlani

– mondta kitekintésében Malmendier, a Berkeley professzora, aki tagja a német kormánynak tanácsokat nyújtó gazdasági bölcsek tanácsának is.

Ez már nem az első ijesztő évkezdő jóslat egy befolyásos közgazdásztól, pedig még csak 2023 első munkanapját éljük.

Óv az IMF is: 2023 nehéz év lesz, 2022-nél is keményebb

Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap feje szerint 2023 még a mögöttünk hagyott évnél is nehezebbnek ígérkezik. Egyszerre lassulnak le a világ legnagyobb gazdaságai, és ezt a világ jó része megérzi.

Malmendier azért nem akart katasztrófát vizionálni. 

A német gazdaság nyilvánvalóan recesszióba süllyed, a második negyedévbe lépett, amikor visszaesik a gazdaság teljesítménye. „De itt most azért elég optimista vagyok, azt mondva: nem megarecessziót tapasztalunk, és bizonnyal nem Németország elipartalanodását” – tette hozzá.

A titáni aggodalom: Kína

A világ előtt álló geopolitikai kihívásokat elemezve általában azt szokták kiemelni, hogy fokozódik a globalizációt visszafordító rivalizálás a világ két fő gazdasági hatalma, az Egyesült Államok és Kína közt.

De rövid távra is vannak hatalmas gazdasági kihívások, az IMF vezére szerint leginkább az, hogy egyszerre esnek vissza a világ legjelentősebb gazdaságai, a két nagy mellett Európa is.

Malmendier különösen Kína miatt aggódik, emellett a német autóipar kilátásait is rizikósnak látja.

Aggódom a kínai járványhelyzett miatt

– mondta a Handelsblattnak. A kínai elnök, Hszi Csin-ping felismerte, hogy a zéró-Covid-politika befuccsolt, az inga azonban most az ellenkező irányba lendül ki. 

Peking láthatóan most százszázalékos Covid-politikába kezdett a zéró-Covid-politika helyett. De ha a nyitás Kínában túl messzire megy, fel fog robbanni a fertőzések száma. Már most vannak félelmek, hogy milliók halhatnak meg. Mivel az országnak nincs működő vakcinája

– figyelmeztetett.  

Morbid pletyka terjedt el a kínai hamvasztásokról, de már megérkezett a cáfolat

Nincs szó arról, hogy egyszerre több holttestet hamvasztanának Sanghajban, ám a temetkezéssel kapcsolatos visszaélések száma emelkedik a járvány erősödése nyomán.

Jól tennék, ha vásárolnának az európai vakcinákból, de a külkereskedelmi akadályokat csak részben hárították el, és ha a kínai gyárak és kikötők a megbetegedések miatt bezárnak, annak drámai gazdaságai következményei lehetnek – mondta a közgazdász.

A beszállítói láncok megint összeomlanak, és ez megint hatalmas mértékben felhajtja a nyersanyagok és a félkész termékek árát. „Nagyon remélem, hogy a (német) szövetségi kormány készíti a vészterveket erre az esetre” – vetett fel a német gazdasági bölcs. A német vállalatok erősen függnek a kínai beszállításoktól. Az orosz földgáztól való függés már idén nagy felfordulást okozott, a Kínától való függés pedig még ennél is erősebb. Németországnak vésztervre van szüksége, hogy védekezzen a kínai sokk ellen.

Gyorsan dönteni kell az atomerőművekről

A befolyásos szakember azt is kiemelte, hogy az és az Oroszország elleni szankciók miatt áprilisban meghosszabbított élettartalmú utolsó megmaradt német atomerőműveket ezután sem szabad bezárni. A hosszabbítást a téli gondok kezelésére tavaly a bölcsek tanácsa is sürgette, és Malmendier szerint a döntést szükségtelenül halogatták.

Már tudjuk, hogy 2023–2024 tele sem lesz szükségképpen könnyebb, ezért fontos, hogy Németország kimerítse az összes lehetőségeit, és az atomerőművek további működtetése ezek közt van – mondta. „Nem kellene megint halogatni a döntést, hogy a működtetők felkészülhessenek, és beszerezhessék az új üzemanyagrudakat” – emelte ki.

A sztárközgazdászt egyébként megkérdezték arról is, hogyan látják Olaf Scholz kancellárt az Egyesült Államokban, és a válasza az volt, hogy messze nem tart ott, amit elődje, Angela Merkel elért. 

„Természetesen adnunk kell még időt Scholznak”

– tette hozzá.