Egymás után értékelik az európai országok, hogy alakult az év elején az a tavalyi megugrást követően, és a keddi adatok alapján úgy tűnik, sem az Európai Központi Bank, sem a Bank of England nem kap olyan híreket, amelyek alapján engedhetnének a monetáris szigorból. A friss adatok mégsem segítették az eurót, 11 órakor esedékesek az euróövezet negyedik negyedéves bruttó belföldi termék (GDP) adatai, a kamatemelések által is szorongatott európai gazdaság a várakozások szerint visszaesett, ráadásul csütörtökön újabb méretes EKB kamatemelés várható.

Covered market Marche des Enfants Rouges Paris (France): Marche des Enfants Rouges, the oldest covered market in Paris, in the 3rd arrondissement (the Marais district). Stands, stalls of organic fruits and vegetables. (Photo by: Apaydin A/Andia/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Andia / Getty Images

Hétfőn még támogatást adott az eurónak – és a kamatemeléseket sürgető EKB-döntéshozóknak – a vártnál és a decemberinél magasabb, 5,8 százalékos spanyol inflációs adat, a kedden érkező francia számok viszont már nem. A galloknál az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek az árak a decemberi 0,1 százalékos csökkenés után, az éves drágulás rátája pedig a decemberi 5,9-ről 6 százalékra ugrott. 

Az utóbbi némileg alacsonyabb az elemzői konszenzusnál, de ez aligha hárítja el azt a veszélyt, hogy a szerdán esedékes euróövezeti adat nem a remélt csökkenést mutatja majd a decemberi 9,2 százalékról. Az Eurostat módszertana szerint számolt francia adatok az éves infláció még nagyobb emelkedését mutatják, 6,7-ről 7 százalékra. 

Az EKB célja 2 százalék, és a döntéshozói biztosan nem dőlhetnek hátra, ahogy a brit jegybanknál sem, ahol pedig már 2021 végén elkezdték a kamatemeléseket, több, mint fél évvel az eurózóna jegybankja, és negyedévvel a Federal Reserve előtt.

A francia és a keddi brit számok is azt mutatják, hogy az élelmiszerszektor nem tud kikeveredni a kalamajkából. Az élelmiszer éves drágulása a franciáknál 12,1-ről 13,1 százalékra gyorsult, az energiáé 15,1-ről 16,3 százalékra. Februárban a franciáknál éves árfelülvizsgálat esedékes, és borítékolható, hogy ezek tovább lódítanak az infláción, növelve az EKB gondját – írták jegyzetükben az ING elemzői. A Kantar piackutató intézet szerint a brit élelmiszerboltokban a január 22-ével zárult négy hétben rekord mértékű, 16,7 százalékos volt az infláció.

Az Eurostat 11 órakor közli az euróövezet negyedik negyedéves adatait, az elemzői várakozás 0,1 százalékos visszaesés az előző három hónaphoz képest. A harmadik negyedévre még 0,3 százalékos növekedést mértek. A franciák a maguk GDP-adatát is kiadták kedden, náluk maradt némi növekedés, 0,2 százalék helyett 0,1 százalék.

Minél vigasztalanabbak az inflációs adatok, annál nagyobb a nyomás az EKB-n a további kamatszigorításra, rossz GDP-adatok elméletileg ellenkező hatást gyakorolhatnak, és a döntéshozók ezeket mérlegelik. 

A devizapiacon a reggeli adatcsokor után – amelyben szerepelt a német kiskereskedelmi forgalom éves visszaesésének 6,4 százalékra mélyülése is decemberben a novemberi 5,9 után – úgy ítélték meg, hogy a gazdasági összkép rosszabbá vált, és az euró 1,085 közeléből 1,08 küszöbére gyengült a dollár ellen. A zöldhasú erősödése nem szokott használni a forintnak, a hazai fizetőeszköz árfolyama ennek ellenére áterősödött a 390-es szinten az euróval szemben, amelyen annak következtében bukott át, hogy pénteken leminősítette Magyarországot a Standard and Poor’s.

Újabb akadály, amelyet jól vehet a forint: dönt a Fed és az EKB is

Javíthat a forint, miután a péntek rosszul sült el, és leminősítette a Standard & Poor’s. Szerdán a Federal Reserve, egy napra rá az Európai Központi Bank dönt a kamatokról és ad iránymutatást. Létezik olyan kombináció, amely akár visszalendítheti a forintot az erősödő pályára, amelyről a hitelminősítő letérítette.