Újabb vízválasztót jelenthet az euró és a forint árfolyama számára a hét közepe, amikor először szerdán az amerikai Federal Reserve, majd csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) dönt a kamatokról, jelezve, hogyan képzelik el a jövőt. Minden, ami a keresztjükben gyengíti a dollárt és erősíti az eurót, kedvező lehet a forint számára, miután a magyar fizetőeszközt visszavetette a 390-es vonal mögé az euróval szembeni árfolyamában a Standard & Poor’s pénteki döntése a magyar hitelbesorolás lerontásáról.

Ecb,European,Central,Bank,Business,Finance,Concept.
Fotó: Shutterstock

Az alaphelyzet kedvező a forint szempontjából

Az induló helyzet: kedvezett a forintnak, és hozzájárult kiváló évkezdő teljesítményéhez, hogy az utóbbi hetekben kilenc hónapos mélypontokat kóstolgatott az euró ellenében az 1,1-es szinthez közelítve a tavaly bivalyerős dollár, amelynek piaci eladási hullámai segíteni szokták a feltörekvő gazdaságok devizáit, köztük a közép-európaiakat.

A dollár visszavonulását alapvetően ugyanaz táplálja, ami tavalyi jó formáját: fáziseltolódás van az amerikai és az euróövezeti jegybank kamatemelő ciklusában. Az óceán mindkét oldalán több évtizedes csúcsokat döntött az és a jegybankok 2 százalékos céljuk közelébe igyekeznek visszaverni a korábbi rekord monetáris lazítás visszafordításával: a „pénzszóró helikoptereket” visszarendelték.

A Fed jóval előbb kezdte a szigorítást, tavaly márciusban, és ez támogatta a dollárt. Viszont a lendületes emelések hamarabb vitték el az amerikai irányadó kamatsávot arra a szintre – a legutóbbi döntéssel 4,25–4,5 százalékra –, ahol a recessziótól tartó piaci résztvevők már elkezdtek erőteljesen spekulálni a lassításra, megállásra, sőt a visszafordulásra is. Hasonló spekuláció az euróövezetben is van, és 

mindkét jegybank a bejövő adatok vezérelte döntéseket ígért, de az EKB csak a nyáron kezdett emelni,

csak 2,5 százaléknál tart, és döntéshozói visszatérően további szigort ígérnek. 

Ez a különbség vezetett oda, hogy az euró már az ősz óta erősödik a dollár ellen, amit követett a forint is, az elmúlt hetekben még a régiós versenytársaknál is nagyobb sebességre kapcsolva. Kérdés, milyen jegybanki üzeneteket hoz Washingtonból és Frankfurtból a hét közepe. Mindenesetre a dollár a napokban is a kilenchavi mélypont környékén ingadozott.

Az euró már majdnem négy hónapja erősödik a dollárral szemben (és ezt "lemásolta" a forint is)       Forrás: Stooq.com

A Fed várhatóan már csak kicsit emel a korábbiakhoz képest

A piaci várakozások szerint szerdán az amerikai jegybank 25 bázisponttal tovább emeli kamatait, de ez már a legkisebb löket lenne a majd egyéves szigorítási ciklusban a decemberi fél százalékpont és a korábbi 75 bázispontos lépések után.

Amint korábban is, a bank iránymutatása – közleményében és Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatóján – szinte még a kamatemelésnél is fontosabb. A bank eddig eltökéltségét hangsúlyozta, hogy letöri az inflációt, ugyanakkor Powell mindig elismételte, hogy döntéseiket a bejövő adatokra alapozzák, és ezekben egyelőre nem láttak bizonyítékot az infláció tartós, jelentős csökkenésére.  

A piacok számára alapvető kérdés most az, miként értékeli a Fed a december óta befolyt adatokat. 

The seal of the US Federal Reserve Board of Governors at the William McChesney Martin Jr. Federal Reserve building  in Washington, DC, US, on Sunday, Jan. 29, 2023. The Federal Reserve chair, who last week tested positive for Covid-19, still plans to hold an in-person press conference following a meeting of the rate-setting Federal Open Market Committee.
Fotó:  Samuel Corum / Bloomberg via Getty Images

Az infláció a júniusi 9,1 százalékos csúcsról decemberre 6,5-re mérséklődött, de a cél még messze, a rendkívül erős, azaz eddig jól bírta a kamatemléseket, miközben a fogyasztás mintha némileg elbizonytalanadott volna.   

A pénzpiacok jelenleg 4,9 százalékot áraznak a Fed-kamat várt csúcsának, ami alacsonyabb a Fed által előre jelzett 5 százaléknál. Ez alátámasztja a dollár gyengélkedését – ami a forintot segítette –, a kérdés, hogy így marad-e ez a szerdai kamatülést követően is. A részvénypiacok is feszülten várják a döntést és az iránymutatást. 

Bármi, ami arra utalna, hogy csúnya recesszióba pofozza a Fed-szigor az amerikai gazdaságot, a részvényáraknak – a technológiai papíroknak különösen  is – árthat. 

A dollárnak nem feltétlenül. Az amerikai gazdasági kilátások hirtelen megromlása a feltörekvő piaci devizáknak is ártana a kockázati étvágy csökkenésén keresztül. A következő negyedévekben ezek tovább erősödhetnek – írta jegyzetében Phoenix Kalen, a Société Générale feltörekvő piaci stratégája –, ha az amerikai gazdaság fokozatosan lassul le, és a kínai járványnyitás segíti a gazdaságot.

Rövid távon azonban a feltörekvő piaci devizák rázós kereskedésre számíthatnak, még akkor is, ha a középtávú trend javul

– tette hozzá.

Az EKB odabökhet, de ez most inkább a dollárról szól

Az euróövezeti jegybank az elemzői várakozások szerint 50 bázispontot emelhet, azaz rátromfol a Fedre. 

Az EKB esetében is kardinális ugyanakkor, miképp beszélnek a jövőről – például utalnak-e rá, hogy márciusban már csak kisebb emelés jöhet –, és az iránymutatást eléggé szigorúnak vélik-e a piacok ahhoz, hogy akár tovább erősítsék az eurót, ami a forintnak is javára válhat, ha nem írja felül a Standard & Poor’s leminősítése keltette pesszimizmus vagy egyéb helyi rossz hír. 

Az euró hétfőn erősödött – miközben az európai részvényárak estek, az olasz és a spanyol államkötvényhozamok emelkedtek –, miután megérkezett az első ide fecske a januári spanyol inflációs adatok képében, és kiderült, hogy az éves pénzromlás 5,8 százalék volt a decemberi 5,7 után – az első emelkedés július óta, ami aláhúzza az EKB-szigor szükségességét. Az euróövezet inflációs adata szerdán jön ki, a második legnagyobb európai gazdaságé, a franciáé pedig már kedden.

Az ING elemzőinek jegyzete szerint mégis inkább dollársztoriról szól majd a hét, mint eurósztoriról, az EKB esetében a következő két idei ülés lesz vélhetően érdekesebb.

Több a lehetőség a meglepő szigorra abban, hogy a Fed közeledik a kamatok csúcsához, és rosszabbodó gazdasági kilátásokkal néz szembe, ami, úgy gondoljuk, lélegzetet adhat a dollárnak

– írták. Ugyanakkor az EKB-elnök Christine Lagarde mondanivalójának hitelét csökkentheti a decemberi kommunikációs zűrzavar, amikor Lagarde sajtótájékoztatóját követően órákon belül vadonatúj információ szivárgott ki, nevezetesen, hogy az ülésen többen is 50 helyett 75 bázisponttal szerettek volna emelni. „Ez – véleményünk szerint – erősebben előretekintővé teheti a piacokat, mintsem Lagarde azt szeretné” – tették hozzá a szakemberek.