Ukrajna népessége 2021-ben 43,7 milliót tett ki, ebből a Donbasz lakossága 4,1, a Krím félszigeté pedig 2,6 millió. Az ENSZ-adatai szerint mintegy nyolcmillióan menekültek el az országból az utóbbi egy év során. E szerint jelenleg a megszállt területek nélkül számított Ukrajna nettó lélekszáma 27-28 milliós lehet. Szomszédai a negyvenmilliós Lengyelország, a húszmilliós Románia, az öt és fél milliós Szlovákia, a tízmilliós Magyarország, a kilenc és fél milliós Fehéroroszország, a 3,3 milliós Moldova és a 145,6 milliós Oroszország.

menekült
ukrajna
Ukrán menekültek a budapesti Nyugati pályaudvaron
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az idén a szegénység Ukrajnában már minden második embert érinthet – jelzi felmérésében a Világbank. Nincsenek megbízható adatok arra vonatkozóan, hogy az oroszok felőrlő (az utóbbi hónapokban az energia-, a közlekedési, a hadiipari infrastruktúrára összpontosító) hadműveletei, rakétacsapásai folytán az ukrán ipar mekkora százaléka maradt működőképes, egyáltalán hány gyár működik. A mezőgazdasági termelés – nagyrészt a nyugati műholdak által végzett vetésterület-felmérés, termésbecslés alapján – 2022-ben mintegy 50 százalékkal visszaesett.

Férfitöbbség

Életképes marad-e az ország, ha véget érnek a harcok? Ahogy a háború elhúzódik, úgy nő azoknak a nyugati államokba menekülteknek a száma (több mint ötmillió ember, többségükben kisgyermekes fiatal nők), akik a háború után sem akarnak visszatérni Ukrajnába. Azaz 

arra lehet számítani, hogy a 18–35 éves korcsoportban hatalmas férfitöbbség alakul ki, ahogy a frontról visszatérő katonák leszerelnek, és tekintélyes részük vélhetően családot akar alapítani. 

Ennek a munkaerőpiacon hirtelen megjelenő több száz ezres, munkaképes korú, döntően férfiakból álló csoportnak gyors munkalehetőséget kell majd biztosítani. Ha erre nem kerül sor, súlyos társadalmi feszültségek alakulhatnak ki.

Képzettek és képzetlenek

A nyugatra távozók között igen jelentős – egyes, a menekültek saját bevallására alapozott adatok szerint a 18–35 éves korcsoportban mintegy 75 százalékos – a valamilyen felsőfokú képzésben részt vettek aránya. (A migrációt, az országból való menekülést választók között jóval magasabb a felsőfokú végzettek aránya, mint az egész lakosságban.) Azaz az országépítésben tetemes hozzáadott értéket teremteni képes, de a kivándorlást, menekülést választókról van szó. Hogy nemzetgazdaságilag értékes lakosságrészről beszélünk, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a háború előtt a későbbi menekültek (felnőttek) között, amíg Ukrajnában dolgoztak, mindössze 4 százalékos volt a munkanélküliek aránya, miközben az országos átlag megközelítette a tíz százalékot.