Nyilvánosan sürgette az versenyhatóságát Thierry Breton, a bizottság belső piacért felelős tagja, hogy engedélyezzék a határokon átnyúló jelentős cégegyesüléseket a telekommunikációs szektorban – írja a Reuters.

European commissioner for internal market Thierry Breton leaves the Presidential Elysee Palace in Paris, on December 12, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Thierry Breton, a bizottság belső piacért felelős tagja. Fotó: Thomas Samson / AFP

A Margrethe Vestager versenyjogért felelős biztos felügyelete alá tartozó szabályozóhoz korábban a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica és a Telecom Italia terjesztett elő kérelmet eddigi elutasító álláspontja megváltoztatása érdekében.

Vestager azonban korrekciós intézkedések nélkül nemigen hajlik a felvásárlások engedélyezésére az ágazatban, különösen, ha azokkal háromra csökkenne a meghatározó szereplők száma, mivel osztja a kevesebb, de nagyobb távközlési cégek megugró piaci erejével kapcsolatos aggodalmakat.

A kérelmezők szerint viszont szükség van a konszolidációra, mivel csak egyesült erővel képesek összpontosítani az erőforrásokat a nagy sebességű széles sávú, valamint az 5G-s hálózat rendkívül költséges páneurópai kiépítéséhez. 

Úgy vélem, a távközlési szolgáltatások valódi egységes piacának megteremtéséhez a határokon átnyúló konszolidációt is ösztönözni kell, persze a fogyasztók érdekében meg kell őrizni a tisztességes versenyt

– mondta Breton egy Helsinkiben tartott rendezvényen.

Breton egy kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy az Európai Bizottság még ebben a hónapban konzultációt indít abban a témában, hogy 

az olyan óriási amerikai technológiai cégeknek, mint az Alphabet, a Meta, az Amazon, a Netflix, az Apple vagy a Microsoft, be kell-e szállniuk az említett hálózatok költségeibe.

A céljaink eléréséhez szükséges beruházások óriásiak lesznek, és biztosítanunk kell ezek finanszírozását, aminek a terheit nem helyezhetjük kizárólag a tagállamok vagy az uniós költségvetés vállára – sejtette álláspontját.