Az orosz–ukrán háború egy évvel ezelőtti eszkalációját követően Finnország és Oroszország kereskedelmi kapcsolatai mélypontra kerültek, az orosz áram- és gázszállítás pedig leállt a skandináv állam felé. Ennek következtében megugrott az energiahordozók ára, a szűkös források miatt pedig a finn vezetés esetleges áramkimaradásokra is felkészítette a lakosságot.

FINLAND-POWER PLANT Picture taken 05 October 1999 of the nuclear power plant in Loviisa. The area of the plant was sealed off on Tuesday after a container with hydrogen holed during maintenance works. Due to the danger of explosion, the gas had to let escape for several hours. According to nuclear safety officials, there was no radiation or danger to the surrounding area. (Photo by KIMMO MANTYLA / LEHTIKUVA / AFP)
Loviisa atomerőművének két reaktora is a tervezettnél tovább üzemelhet.
Fotó: Kimmo Mantyla

A finnek már régóta elköteleződtek az atomenergia mellett. A legújabb, az Olkiluoto 3. (OL3) atomerőmű üzembe helyezését tavaszra ígérik, igaz, ezt már 2009-ben szerették volna megtenni. Most pedig egy másik erőműről is döntöttek.

Mika Lintila energiaügyi miniszter csütörtökön bejelentette: a kormány engedélyt adott, hogy a Fortum energetikai vállalat loviisai atomerőművének két atomreaktora 2050-ig üzemelhessen.

Az illetékes nukleáris biztonsági hatóság erre januárban áldását adta. Loviisa két reaktorát 1977-ben és 1980-ban helyezték üzembe, jelenlegi működési engedélyük 2027, illetve 2030 végéig érvényes.

Lintila szerint az üzemidő-hosszabbítás alapvető az ország villamosenergia-ellátásának biztonsága szempontjából, mivel ez az erőmű fedezi a teljes igények több mint egytizedét. 

Finnország 2021-ben a villamos energia ötödét Oroszországból importálta, a finn energiafogyasztás 34 százalékát pedig orosz nyersanyagok, vagyis a faalapú tüzelőanyagok, az olaj és a földgáz adták – jegyzi meg a Reuters.