A hideg, nedves idő, valamint a korábbi évek maszkhasználata és az elszigetelődés miatt a szokásosál többen betegedtek meg fertőző kórokban. Néhány gyógyszerből ugrásszerűen megnőtt a kereslet egész Európában, főként a légúti fertőzések kezelésére szolgáló termékekből. A készletek azonban több gyógyszerből elfogytak. Hatóanyagok is hiánycikké váltak Európában, köztük az amoxicillin antibiotikum. Cikkünkben a generikus termékek jókora európai hiányának hátterét nézzük meg. 

Inside view of cash register and shelves with medicines in the pharmacy
Inside view of cash register and shelves with medicines in the pharmacy
Több gyógyszerből is szokatlanul nagy hiány lépett fel Európában.
Fotó: Getty Images

Nem csak a betegek, a gyógyszergyártók is elégedetlenkednek.

Az utóbbiak arra panaszkodnak, hogy a generikus gyógyszerek beszerzési árait az államok olyan alacsonyan határozzák meg, hogy nem éri meg legyártani a termékeket, új gyártósokba fektetni pedig pláne nem. 

A gyógyszergyártók az elmúlt időszakban azzal szembesültek, hogy az orosz–ukrán háború miatt az energiától kezdve a csomagoláshoz használt kartonon át a palackok kupakjához használt alumíniumig minden drágult, és a költségek napjainkban kiszámíthatatlanok. Közben pedig a termékeiket csak ugyanazon az áron tudják eladni mint korábban. 

Tőkehiány

Az európai kormányok általában a legalacsonyabb árat ajánló gyártókkal kötnek szerződést a generikus gyógyszerek beszerzésére. Ez a gyakorlat pedig idővel további árleszorítást eredményez. A Medicines for Europe szerint 

a generikus gyógyszerek az Európában kiadott medicinák mintegy 70 százalékát adják, ám az országok ezekre gyógyszerköltéseik alig 30 százalékát fordítják.

„Nem tudjuk tartani ezt a felső árplafont, amikor a gyártási, logisztikai és szabályozási megfelelési költségeink két számjegyű vagy még nagyobb mértékben nőnek” – mondta Adrian van den Hoven, a generikus gyógyszerek gyártóit képviselő Medicines for Europe lobbicsoport főigazgatója.

Sok cég azzal küzd, hogy egyáltalán, legyen annyi tőkéje, amivel újabb adag antibiotikumot gyárthat, nemhogy még bővítse is a termelést

– derül ki a Reuters 13 európai gyártóra, továbbá hat generikus gyógyszeripari szövetségre és kereskedelmi csoportra kiterjedő körképéből.

Az elmúlt évtizedben egyes európai cégek döntéshelyzetbe kényszerültek: vagy csökkentik a termelést, vagy áthelyezik a generikus gyógyszerek és az előállításukhoz szükséges hatóanyagok gyártását Indiába és Kínába, ahol a költségek sokkal alacsonyabbak.

Iparági vezetők szerint az egyetlen módja annak, hogy új lendületet kapjon az európai gyártás, az árképzési rendszerek felülvizsgálata. Ezzel elkerülhetővé válhatnak a jövőbeni hiányok, valamint Európa még erősebb függése Ázsiától az alapvető gyógyszerek tekintetében.

Steffen Thirstrup, az EMA vezető orvosigazgatója szerint meglehetősen szokatlan, hogy egyszerre ennyi ország jelent hiányt ugyanabból a termékből. Mindenesetre bízik abban, hogy a melegebb időjárás beköszöntével a kereslet enyhülni fog, addig pedig az alternatív gyógyszerek nyújthatnak megoldást. Számos betegcsoport azonban arra figyelmeztetett, hogy már a helyettesítő készítmények is fogytán vannak.

A hosszú távú kulcskérdés nem az előállítási költség, hanem az az európai keretrendszer, amely nem engedi a gyártóknak, hogy a bemeneti költségeikhez rugalmasan alakíthassák az áraikat

– mondta Giovanni Barbella, a Sandoz globális ellátási lánc vezetője.

A legtöbb európai országban nem vizsgálják felül az árakat, nem igazítják az inflációhoz, és nem emelik meg, ha a hatóanyagok szűkössé válnak – mondta Elisabeth Stampa, spanyol gyógyszergyártó vállalati tanácsadó, hozzátéve: rendkívül nehéz tíz év után is versenyképesen tartani a termékeket.

Néhány ország, köztük Németország és Spanyolország is vizsgálja, hogyan módosítsanak az árképzési stratégiáikon.

A gyártókra nehezedő árnyomás miatt a kisebb cégek kiszálltak az iparágból, így a generikus gyógyszereket már csak néhány nagyvállalat állítja elő.

Az európai amoxicillinpiac közel 60 százalékát a GSK, a Sandoz, a Viatris, az Aurobindo és a Servier adja. Németországban pedig a Sandoz gyártja az amoxicillintartalmú gyógyszerek 70 százalékát a Pro Generika szerint.

Kapacitáshiány

A vállalatok nem tudják azonnal kielégíteni a megnövekedett keresletet, mivel lecsökkentek az európai kapacitások – mondta Rex Clements, a holland Centrient Pharmaceuticals hatóanyaggyártó cég vezérigazgatója.

A Sandoz az osztrák gyárában idén újabb műszakokkal két számjegyű mértékben növeli az amoxicillin termelését 2022-hez képest, 2024-ben pedig egy kibővített gyárat is üzembe helyez. A GSK új munkavállalókkal és műszakok beiktatásával növeli a brit és francia amoxicillingyárai gyártását. Az olyan, kisebb piaci részesedésű gyártók, mint a Teva, viszont nem tudják bővíteni a termeléseiket.

Nincs olyan központi uniós rendszer, amely nyomon követné az alapvető fontosságú generikus gyógyszerek készleteit. 

Az Európai Bizottság felismerte ezt, és orvosolná a problémát. Többek között előírnák a gyártók számára, hogy nagyobb tartalékot tartsanak fenn, és a hiányt mielőbb jelezzék. Az intézmény a gyógyszerekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát márciusban terjeszti elő.