Magyarországon hónapok óta tapasztalhatjuk, hogy egyes gyógyszerekből hiány alakult ki. Ez nemcsak itthon, hanem Európa-szerte megfigyelhető. Egyes hatóanyagokból, mint a penicillin, a paracetamol vagy az antibiotikumok, szinte az összes uniós tagállam hiányt jelentett.

Senior pharmacy worker looking for the medicines in storage rack Male pharmacist wearing face mask searching prescription medicines in rack. Senior pharmacy worker looking for the medicines in storage rack.
Néhány gyógyszerből egész Európában hiány van. 
Fotó: Luis Alvarez

Főleg a légúti megbetegedésekre szánt gyógyszerekből van hiány. A járványintézkedések miatt az elmúlt években jobban figyeltünk arra, hogy ne kapjunk el kórokozót, így a szervezetünk védelmi képessége is gyengült ezekkel szemben. Azzal, hogy maszk nélkül járunk, és tömegrendezvényeken is részt veszünk, jelentősen megkönnyítjük a baktériumok és a vírusok terjedését.

Az Európai Bizottság szerint az ilyen helyzetek elkerüléséhez rendszerszintű változtatásra van szükség, és az alapvető gyógyszerekből stratégiai autonómiára kell törekedni. Célja, hogy minden rászoruló beteg hozzájuthasson a gyógyszerekhez. 

Ennek érdekében hamarosan új jogszabályra tesz javaslatot az unió többi intézményének.

A bizottság szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt hiány rendszerszintű problémákra mutatott rá. Ilyen például, hogy egyes országok gyógyszerszállításától túlságosan is függünk, de a szabályozással is gondok vannak. A reform szigorúbb ellátási kötelezettségeket, a hiányról és a kivonásról szóló korábbi értesítést és a készletek nagyobb átláthatóságát írná elő – mondta a bizottság képviselője a Financial Timesnak.

Az Európai Bizottság kötelezné a gyártókat a megfelelő mennyiségű utánpótlásra, a tagállamokat pedig az elegendő készletezésre. Az intézmény célja az is, hogy a gyártás terén csökkentse a függést Kínától.

Az importtól való függés enyhítése számos téren fontossá vált, miután a Covid–19-világjárvány miatti lezárások rámutattak, hogy az ellátási láncok egy pillanat alatt megszakadhatnak. Emlékezhetünk rá, hogy világszinten éveken át volt csiphiány , ami jelentősen megdrágította az elektromos eszközöket. Az tanulva a járvány gazdasági hatásaiból, arra törekszik, hogy növelje határain belül a stratégiailag fontos termékek előállítását és az korlátozását. 

A gyógyszeripar jelentős szereplői szerint ha az Európai Unió növelni akarja az orvosságok mennyiségét, akkor a kormányoknak többet kellene fizetniük a termékekért, valamint lazítaniuk kellene a címkézési és forgalombahozatali engedélyezési szabályokon.

Rendszerszintű problémákról a hazai gyógyszer-nagykereskedők is beszámoltak, és a kormánytól várnak intézkedést.