Az orosz Szövetségi Antimonopólium Szolgálat (FAS) megállapította, hogy az Apple visszaélt erőfölényével, amikor nem engedte, hogy az alkalmazás-áruházába harmadik féltől származó applikációkat is feltöltsenek. A szolgálat szerint az Apple saját alkalmazásait versenyelőnyhöz juttatta. 

Apple,Iphone,With,Appstore,,Itunes,,Music,,Podcasts,,Apple,Store,Apps
A trösztellenes ügyben megállapították, hogy az Apple visszaélt erőfölényével a mobilalkalmazások piacán.
Fotó: Shutterstock

Az FAS 2020 augusztusában állapította meg, hogy az Apple visszaélt erőfölényével, majd utasította a vállalatot, hogy dolgozza át a jogi szabályozását úgy, hogy többé ne utasítsák el a harmadik féltől származó applikációk felvételét az App Store-ba.

Az Apple több szakaszban fellebbezett a döntés ellen, de nem járt sikerrel, így végül eleget tett a végzésnek.

Az Apple 906 millió rubel trösztellenes bírságot fizetett – közölte az FAS a Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

A technológiai óriás nem reagált a hírre.

Egy másik ügyben az FAS januárban is megbírságolta az Apple-t, mert a hatóság szerint a cég arra kényszerítette az orosz fejlesztőket, hogy az iOS App Store segítségével az Apple fizetési szolgáltatásait használják.

Az Apple egy évvel ezelőtt beszüntette minden termékértékesítését Oroszországban, miután Moszkva Ukrajnába küldte fegyveres erőit, és korlátozta az Apple Pay szolgáltatását Oroszországban – írta meg a Reuters.

A nagy technológiai vállalatok erőfölénye miatt az is aggódik, legújabb jogszabálya a megregulázásukra várhatóan a tavasszal lép életbe.

Az EU egy 40 fős trösztellenes csapatot állít fel a big tech cégek megregulázására

Az Európai Unió trösztellenes szabályozó hatósága arról döntött, hogy felállítanak egy technológiai szakértőkből álló szervezetet, amelynek a feladata a technológiai cégeket érintő szabályozások betartatása lesz. A csapat 40 szakértőből áll majd, és a big tech cégek megregulázása lesz a feladatuk.