Nemzetközi gazdaság

Ukrajna elkobozza az orosz oligarcha timföldüzemét

Oleg Gyeripaszka mikolajivi gyára tavaly március óta nem üzemel.

Az ukrán korrupcióellenes bíróság a mikolajivi timföldgyár és más, a Ruszalhoz és tulajdonosához, Oleg Gyeripaszkához köthető értékek elkobzása  mellett döntött – derül ki az ukrán igazságügyminisztérium honlapján olvasható közleményből.

St. Petersburg International Economic Forum President, Member of the Board of Directors, RUSAL Oleg Deripaska attends a session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF), Russia, June 1, 2017 (Photo by Igor Russak/NurPhoto) (Photo by Igor Russak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Igor Russak

A február 16-i döntés értelmében több mint 300 eszköztől fosztják meg az orosz oligarchát és cégét. A mikolajivi üzem tavaly március, a város orosz bombázásának kezdete óta zárva van.

A minisztérium szerint 

a Putyinhoz közel álló Gyeripaszkának tetemes részesedése van a Ruszalban és anyacégében az En+ csoportban, 

miközben az orosz alumíniumgyártó több olyan cég felett gyakorolja az ellenőrzést, amelyek olyan páncélozott járműveket gyártanak, amilyeneket Ukrajnával szemben is bevet az orosz hadsereg. Gyeripaszka az ellene hozott amerikai szankciók óta nem rendelkezik a cégek ellenőrzéséhez szükséges részesedéssel a Ruszalban vagy az En+-ban – írja a Bloomberg, ám még mindig 45 százalékos tulajdonrésze van a Ruszalt ellenőrző En+-ban.

A kérdéses üzem még a 2000-es évek elején került a Ruszal tulajdonába, és az oroszországi gyárai működtetéséhez szükséges alapanyag 20 százalékát termelte meg a háború előtt. A kieső mennyiséget a gyár bezárását követően többek között Kínából és Kazahsztánból szerzi be a Ruszal.

Az orosz eszközök államosításáról tavaly hozott döntést az ukrán parlament.

 

vagyonelkobzás Oleg Gyeripaszka Ruszal
Kapcsolódó cikkek