Közélet

Orosz oligarchának dolgozott a volt FBI-ügynök

Bár a testületet 2018-ban otthagyta, most ismét felkeresték a volt munkatársai, de nem azért, hogy nosztalgiázzanak.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) egyik volt ügynökét, Charles McGonigalt és egy oroszból amerikai állampolgárrá vált bírósági tolmácsot, Sergey Shestakovot őrizetbe vették az amerikai hatóságok a hét végén – közölte hétfőn a New York-i ügyészség.

Charles McGonigal, FBI, agent, ügynök, oleg dreipaska, russian, orosz, oligarcha,
Charles McGonigal.
Fotó: Leo Reis / YouTube

A két férfi a vádak szerint Oleg Gyeripaszkának – a háborút nyilvánosan kritizálni merészelő kevés orosz oligarcha egyikének – segített kijátszani az ellene hozott szankciókat, sőt egy riválisával szembeni vizsgálatban is segítséget nyújtott neki.

A gyanút súlyosbítja, hogy az FBI egykori munkatársa szolgálati ideje alatt éppen az oligarchák, köztük a Gyeripaszka ellen indított vizsgálatokkal foglalkozott. A férfi egyébként orosz származású amerikai állampolgár társával közösen nemrég megpróbálta az orosz milliárdossal szemben elrendelt szankciókat feloldatni.

Gyeripaszka ellen még szeptemberben, távollétében emeltek vádat a szankciók megsértése miatt. Ha elítélik, akár húsz év börtönnel is sújthatják. McGonigal azonban akár 80, Shestakov pedig akár 85 évet is kaphat – írja a Financial Times.

 

Szövetségi Nyomozóiroda Oleg Gyeripaszka szankciók Oroszország ellen FBI kém
Kapcsolódó cikkek