BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúnyán keresztbe tesz Kínának a japán exportkorlát

Japán korlátozza a csipgyártó berendezések külföldi exportját, egyértelműen Kínát célozva, bár Tokió fogadkozik, hogy nem egyetlen országot érint az intézkedés. Azonban a geopolitikai helyzet miatt ez aligha hihető.

Tokió júliustól korlátozni fogja a csipgyártó berendezések 23 típusának kivitelét, így az érintett japán vállalatoknak minden régióra vonatkozóan exportengedélyt kell kérniük. Ugyan az intézkedés papíron nem Peking ellen született, a kínai–amerikai kapcsolatok romlásával és a technológiai hidegháború fokozódásával egyértelműen a távol-keleti óriás a célpont.

the technician laying CPU in the motherboard socket
Fotó: Getty Images

Fejlett technológiai nemzetként felelősek vagyunk azért, hogy hozzájáruljunk a nemzetközi békéhez és stabilitáshoz

– jelentette ki Nisimura Jaszutosi gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: a szigetország célja, hogy a fejlett technológiát ne katonai célokra használják, és az intézkedést nem egy konkrét ország ellen hozták. Washington tavaly októberben korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását – írja a Nikkei Asia.

Hollandia és Japán januárban egyezett meg az Egyesült Államokkal, hogy csatlakozik a korlátozásokhoz, bár a szigetország nem ismerte el a megállapodás létezését. Elemzők szerint az intézkedés a japán cégeknek – például a fényképezőgépeiről ismert Nikonnak, a Tokyo Electronnak, a Screen Holdingsnak – is kellemetlen, ugyanis Kínával egy hatalmas piacot veszítenek. A japán tisztviselők azonban arra számítanak, hogy az érintettek forgalma gyorsan helyreáll, mivel a csipgyártók világszerte jelentős beruházásokat hajtanak végre.

Nőtt a japán gyári termelés, de a globális kereslet visszafogása gondot okozhat

A tokiói fogyasztói árak  – az országos tendenciák mutatója – márciusban 3,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az emelkedés üteme lassult a februári 3,3 százalékos növekedéshez és a januárban elért 4,3 százalékos, közel 42 éves csúcshoz képest. Ez főleg a kormányzati támogatásoknak köszönhető. A kiskereskedelmi forgalom 6,6 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbival összevetve, felülmúlva az 5,8 százalékos bővülésre vonatkozó piaci előrejelzéseket.

Februárban a gyárak termelése 4,5 százalékkal gyorsult, az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a technológiai termékek iránti globális kereslet visszaesése a szigetország gazdaságát is hátráltatni fogja. Marcel Thieliant, a Capital Economics ázsiai csendes-óceáni térségért felelős vezetője az adatok kapcsán megjegyezte: a japán export volumene a világjárvány kitörése óta a legnagyobb mértékű csökkenésre készül, így valószínűbb, hogy a GDP az első negyedévben zsugorodott, és ez a második negyedévben is így lesz.

Brutális összeget fizet egy japán konzorcium a Toshibáért

A Japan Industrial Partners, Japán legnagyobb magántőkealapja által vezetett befektetői konzorcium 2000 milliárd jenért (100 jen 270,36 forint) megvásárolja a Toshiba japán ipari konglomerátumot, a vevő 4620 jent fizet a Toshiba-részvényekért, ami 10 százalékkal több a cég csütörtöki tőzsdei záróárfolyamánál. Ez lehet idén a harmadik legnagyobb vállalategyesülési és -felvásárlási ügylet a világon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.