A Japan Industrial Partners (JIP), Japán legnagyobb magántőkealapja által vezetett befektetői konzorcium 2000 milliárd jenért (100 jen 270,36 forint) megvásárolja a Toshiba Corp. japán ipari konglomerátumot – jelentették be csütörtökön.

Toshiba Headquarters As Prospective Buyer Mulls Reducing Bid
Signage for Toshiba Corp. displayed at the company's headquarters in Tokyo, Japan, on Monday, Dec. 19, 2022. Toshiba's shares dropped on a report that the company's preferred bidder may lower its valuation. The iconic Japanese conglomerate has been exploring options for its future including going private. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A vevő 4620 jent fizet a Toshiba-részvényekért, ami 10 százalékkal több a cég csütörtöki tőzsdei záróárfolyamánál. 

A tranzakció lebonyolítása után a cég zárt körűvé válik. A konzorciumnak mintegy húsz japán cég a tagja, köztük például az Orix Corp. pénzügyi szolgáltató, a Rohm csipgyártó és a Chubu Electric Power közszolgáltató.

Ha az ügylet megkapja a részvényesek és a szabályozó hatóságok támogatását, véget érhet a Toshiba, Japán egykor egyik vezető cégének kanosszajárása, amelynek során kénytelen volt megválni több jól ismert részlegétől. Zöld jelzés esetén ez lesz idén a harmadik legnagyobb vállalategyesülési és -felvásárlási ügylet a világon.

A Toshiba tavaly áprilisban pályázatot írt ki a felvásárlására, és a tíz érdeklődővel júniusban megkezdődtek az egyeztetések. 

A 147 éve alapított Toshibát az elmúlt mintegy tíz évben számos probléma és botrány sújtotta. 2015-ben az a bejelentés gyengítette meg a céget, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a Toshiba 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (akkori árfolyamon számítva 1,2 milliárd dollár) eltúlozta a nyereségét.

2017-ben újabb csapás érte a céget, miután kitudódott, hogy Westinghouse Electric amerikai részlege 9 milliárd dollár veszteséget felhalmozott fel. Ezután a Toshiba vezetőséget váltott, és nagyszabású szerkezetátalakítást indított. A megtett intézkedések révén a cég ismét nyereségessé vált. A tavaly március végével záródott pénzügyi évben a Toshiba 1,6 milliárd dollár nyereséggel zárt, ami 70,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.