Nemzetközi gazdaság

„Ez fáj nekem” – visszautasították az oroszok Ferenc pápát

A katolikus egyház feje azt is elmondta, hogy csak egy feltétellel utazik Kijevbe.

Ferenc pápa beleegyezett, hogy Kijevbe utazik, de csak azzal a feltétellel, ha Moszkvába is elutazhat - derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet La Nación című argentin lapnak adott az egyházfő.

Assisi, 2022. szeptember 24.
Ferenc pápa az általa létrehívott Economy of Francesco (EoF) elnevezésű nemzetközi konferencián Assisiben 2022. szeptember 24-én. A tanácskozás célja a befogadóbb és fenntarthatóbb gazdaság létrehozása.
Ferenc pápa az általa létrehívott Economy of Francesco (EoF) elnevezésű nemzetközi konferencián Assisiben 2022. szeptember 24-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Crocchioni)

A cikket az MTI szemlézte, ebben idézik őszentségét:

Vagy mindkét helyre elutazom, vagy egyikre sem

– fogalmazott a pápa lap szombati kiadásában. Azt is kijelentette, hogy a békét kívánja szolgálni. Ferenc már tavaly nyáron fontolgatta az utazást mindkét országba, akkor is el akart látogatni Kijevbe és Moszkvába is. A Vatikán már régóta ajánlja, hogy közvetít a háborúban álló felek között. Az interjúban a katolikus egyház feje arra is kitért, hogy már a háború második napján felajánlotta, hogy Moszkvába utazik. Javaslatát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter akkor köszönettel visszautasította. "Ez fáj nekem" - jegyezte meg a pápa.

Április végén Magyarországra érkezik a tervek szerint Ferenc pápa

Az országgyűlési választást követően a vatikáni látogatás volt a magyar kormányfő első hivatalos útja. A miniszterelnök a találkozón meghívta Ferenc pápát Magyarországra.

 

Kijev Ferenc pápa pápa Moszkva
Kapcsolódó cikkek