Először lett nyereséges a Revolut, de ez még nem a 2022-es hanem, a 2021-es üzleti évre vonatkozik, a pontos adatokat szerdán publikálta a fintechcég. A társaság bevétele 2021-re a bázisérték háromszorosára, 636 millió fontra emelkedett, amelyből 26,3 milliós nyereség keletkezett. A késedelmes adatközlés oka az volt, hogy a társaság új számviteli rendszert vezetett be, emellett egy elhúzódó hatósági ellenőrzés is hátráltatta az adatok véglegesítését és publikálását. 2020-ban még jelentős, 223 millió font veszteséget termelt a cég. 

In this photo illustration, a Revolut Visa Card is seen on a
A digitális banki szolgáltató bevétele 2021-ben elérte a 636,2 millió fontot, ami háromszorosa a 2020. évinek. 
Fotó: Getty Images

 

A társaság szerdai közleménye szerint arra számít, hogy tavaly a bevételei 33 százalékos növekedés után 850 millió fontra emelkedtek, mivel a fizetős csomagokra való előfizetések és az applikációt használó ügyfelek száma is jelentősen nőtt.

A kriptoüzletágából származó bevételek azonban visszaeshettek a kriptodeviza-piacon lévő általános árfolyam-korrekció miatt. Az üzletág tavaly a cég teljes bevételének mintegy 5-10 százalékát tette ki – mondta Mikko Salovaara, a Revolut pénzügyi igazgatója a Reutersnek.

Salovaara szerdán a CNBC-nek nem tudta megmondani, hogy mennyi lehet a vállalat aktuális piaci értéke, mivel 2021 óta nem vontak be tőkét, és azt a közeljövőben sem tervezik. Elemzők ugyanakkor 33 milliárd dollárra taksálják a fintechcég piaci értékét.

A jelentésből kiderült, hogy az alkalmazottak száma 2022-ben megduplázódott, több mint hatezerre nőtt. Ez üdítő kivétel a fintechpiacon, ahol tavaly tömeges elbocsátások voltak jellemzők. 

Rossz hír, hogy a Revolut könyvvizsgálója, a BDO szerdán bejelentette, hogy nem tudta hitelt érdemlően ellenőrizni a társaság 2021. évi bevételének háromnegyedét, ezért 477 millió font bevételért nem vállal kezességet.  

 

A cég várhatóan júniusban teszi közzé a 2022-es beszámolóját, de lehet, hogy ez hosszabb időt vesz igénybe. Ezt a jelentést is a BDO fogja ellenőrizni.

A Revolut az elmúlt két évben banki engedély megszerzését is megcélozta az Egyesült Királyságban, hogy a hitelezési piacon is megvethesse a lábát. Vélhetően azért is húzódik el a folyamat, mert a vállalat késedelmesen tette közzé az eredményeit.

A társaság digitális banki szolgáltatásokat, pénzátutalásokat, valamint kriptopénz- és részvénykereskedelmet kínál egyetlen alkalmazáson keresztül. A 2015-ben a Lehman Brothers egykori kereskedője, Nikolay Storonsky és a szoftverfejlesztő Vlad Yatsenko alapította Revolut gyorsan Európa egyik legnagyobb fintechcégévé nőtte ki magát. A társaságnak novemberben 25 millió felhasználója volt, nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban, Brazíliában, Mexikóban és Indiában is. A Revolut célja a további nemzetközi terjeszkedés, a következő hetekben Új-Zélandon is elindul.

Ismét a Revolut használatának kockázataira figyelmeztet az MNB

Szerintük a magyarországi ügyfelek érdekeit az szolgálná, ha a Revolut Bank leánybankként működne, így tevékenységét magyarországi székhellyel, az MNB felügyelete alatt végezné.