Egyelőre kísérleti jelleggel, de már elindult Írországban a Revolut vásárolj most, fizess később (angolul: buy now, pay later, BNPL) szolgáltatása. A tervek szerint a hitelkártya jellegű szolgáltatást fokozatosan teszik elérhetővé először a Revolut 1,9 millió írországi felnőtt felhasználója számára, majd, ha ott beválik, még idén év vége előtt akár Lengyelországban és Romániában is elindulhat a hitelprogram. A pénzügyi szolgáltató tervei szerint minden európai országban elérhetővé tenné a "Fizess később" névre keresztelt szolgáltatását – írja a The FinTech Times.

A Revolut szolgáltatása hasonló az egyre szélesebb körben alkalmazott, de sokat kritizált, csúsztatott fizetést lehetővé tevő rövidtávú (áru)hitel programokhoz. Legutóbb épp az Apple indított ilyet, erről akkor részletesen beszámoltunk, de a Revolutnak ezen kívül is szereplőkkel kell ezen a piacon versenyeznie, mint a MasterCard, vagy éppen az egész vásárolj most, fizess később szisztémát meghonosító svéd Klarna. Ha a hasonló szolgáltatást nyújtó fintech cégek kiáltásaira kíváncsi, olvassa el az alábbi cikkünket:

Masszívan veszteségesek a csúsztatott fizetést kínáló fintech-cégek

A vásárolj most és fizess később modell életképességének fokmérője lesz, hogy a szektor cégei mennyire tudnak alkalmazkodni a kamatemelési hullámhoz, a drágább finanszírozási környezethez.

A Revolut 499 eurós havi hitelkeretet bocsát az arra jogosult felhasználók rendelkezésére, amelyből szabadon vásárolhatnak minden kereskedőnél, amely amúgy is elfogadja a Revolut kártyát fizetésre online vagy az áruházakban. A megvásárolt cikkek árát három részletben kell kifizetniük: az első részletet rögtön a vásárláskor, majd két további részletet két hónapon belül. A felhasználók a második, illetve harmadik törlesztőrészlettel együtt fizetik ki az 1,65 százalékos hitelköltséget (kamatot) is. A Revolut állítja, hogy a Fizess később szolgáltatásának ezen kívül más költsége nincs; hozzáteszik azt is, hogy ha valaki úgy dönt, idő előtt visszafizeti a hitelt, az büntetőkamat nélkül megteheti ezt.

Revolut Bank now also active in Germany

Fotó: Monika Skolimowska / dpa Picture-Alliance via AFP

A hasonló BNPL-szolgáltatások hibáiból okulva a Revolut feltételekhez köti, hogy mely felhasználói számára teszi elérhetővé a Fizess később szolgáltatását. A csúsztatott fizetést kínáló modell egyik gyenge pontja ugyanis korábban épp az volt, hogy a hitelfelvételt nem előzte meg semmilyen hitelképességi vizsgálat, azok is hozzájuthattak az ilyen típusú áruhitelekhez, akikkel már egyetlen bank sem állt volna szóba, ezzel pedig még mélyebbre adósságcsapdába sodródtak. A Revolut azt állítja, csak azok a felhasználók férnek majd hozzá a szolgáltatáshoz, akiket erre alkalmasnak talál, ezt pedig úgy ellenőrzi, hogy a felhasználók Revolut számlájához kapcsolt más bankszámlák forgalmát és egyenlegét is megvizsgálja.

A Revolut azt reméli, hogy a szolgáltatás pénzforgalma öt éven belül elérheti az évi 800 milliárd eurót is, feltéve, ha sikerül a kontinens egészén elterjeszteni azt. Az egyelőre nyitott kérdés, hogy a litvániai székhelyű cég Magyarországon is bevezeti-e ezt a szolgáltatását, hiszen még az sem biztos, hogy a határon átnyúló pénzforgalmi tevékenysége után az ideiglenesen kivetett extraprofit-adót meg kell-e fizetnie

Az ügyfelek biztonsága érdekében kellene a Revolutnak a hazai leánybanki engedély

Miközben a – jelenleg határon átnyúló jogosítvánnyal, litván felügyelettel rendelkező – Revolut Banknak már több százezer magyar ügyféle van, a hazai jegybanknak az uniós szabályokat figyelembe véve még korlátozott információi is alig vannak az itthoni működéséről. Vastag László, az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi ügyvezető igazgatója szerint az lenne az ügyfelek védelmében minimálisan elvárható együttműködés jele a társaságtól, ha mihamarabb leánybanki engedélyt kérne az MNB-től. Ezzel a hazai banki betétbiztosítás védelme is kiterjedne a magyarországi ügyfelekre.