Közölte Peking, melyek lennének a 2035-re a Holdon az oroszokkal létrehozandó Nemzetközi Hold Kutatóállomás (International Lunar Research Station, ILRS) fő céljai.

Exhibition Showcasing China's Manned Space Achievements Kicks Off In Beijing BEIJING, CHINA - FEBRUARY 24: Visitors look at a life-size model of 'Tianhe', the core module of China's first space station, during the Exhibition of Achievements in China's Manned Spaceflight Program of 30 Years at the National Museum of China on February 24, 2023 in Beijing, China. (Photo by Hou Yu/China News Service/VCG via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Ezek közt van, hogy többet megtudjanak a Hold történetéről, illetve hogy másik lakható bolygót keressenek, ahová az emberiség költözhet – mondta el Cou Jung-liao, a Kínai Tudományos Akadémia hold- és mélyűrkutatási osztályának feje, aki egyben a Nemzeti Űrtudományi Központ helyettes vezetője is.  

A célok kidolgozása vezető kínai és orosz tudósok kétéves munkájának eredménye – mondta el a Global Timesnak. A napokban egy konferencián a központ WeChat-fiókja szerint azt is elmondta, hogy a holdbázis tervrajzáról szóló tanulmány még nem készült el, de ütemesen haladnak vele. 

Az egyik fő cél a Hold evolúciójának feltérképezése, amelynek a segítségével részletes strukturális modellt hozhatnának létre az égitest belsejéről is a „transzparens hold” terv keretében. A kutatóközpont segíthet több tudást szerezni a csillagok születéséről és működéséről, a lakható bolygókról, illetve arról, egyedül vagyunk-e az univerzumban.  

A bázisról a Napot és a Földet is megfigyelnék, és alapkutatásokat végezhetnének, többek közt arról, miképp növekednek a növények a Hold nyújtotta körülmények között. Emellett segíthet új erőforrásokhoz jutni, ásványokhoz és napenergiához.

Oroszország számára az ILRS-projekt elős fázisa három saját holdprogram, és ezeken már dolgoznak – mondta a TASZSZ hírügynökségnek kedden Jurij Boriszov, az állami űrvállalat, a Roszkoszmosz főigazgatója. 

Vu Vej-ren, a kínai holdkutatási program főtervezője nemrégiben azt közölte, hogy az ILRS alapstruktúráját – beleértve a közlekedési eszközöket, a kommunikációs infrastruktúrát és a létfenntartó rendszereket is – 2028 környékére szeretnék megépíteni, és ehhez a Csang’e 6, 7 és 8 missziók nyújtanának segítséget. Ezek közül a 6-os 1-2 kilogrammnyi mintát hozna a Hold sarki régiójából, a 7-es a déli sarkon landolva kutatna víz után és mérné fel a környezetet, a 8-as pedig már a régió erőforrásait kutatná.

Az oroszokkal közös tervek 2026 és 2030 közé még két küldetést tartalmaznak a landolási és teherszállítási technológiák tesztelésére, majd 2031 és 2035 között a keringési pályán, illetve a felszínen további infrastrukturális fejlesztéseket végeznének.