Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra. A Mississippi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség helyi idő szerint szombat reggeli közlése szerint a kutató- és mentőegységek folyamatosan dolgoznak, a halálos áldozatok száma még tovább növekedhet. A hatóságok szerint legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, és többtucatnyian megsérültek.

Egyesült Államok USA tornádó
Több mint húsz halálos áldozata van az amerikai tornádóknak.
Fotó: AFP / AFP

A tornádók az állam fővárosától északra fekvő Silver City és Rolling Fork városokban okozták a legnagyobb károkat. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba.

A viharok következtében Tennessee államban 40 ezer, Mississippiben 15 ezer, míg Alabamában 20 ezer fogyasztó maradt áram nélkül.

Rolling Fork polgármestere újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az ítéletidő a települést gyakorlatilag letörölte a föld színéről. A helyszíni felvételek házak romjait, oldalukra borult járműveket és kicsavart fákat mutatnak.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat péntek éjszaka, nem sokkal a tornádók kialakulása előtt sürgős figyelmeztetést adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy élete védelmében mindenki keressen menedéket azonnal.

Az elmúlt 40 év legnagyobb tornádója söpört végig Los Angelesen

Szakadó eső és forgószelek nehezítik meg az életet az angyalok városában.