Bár nemrég még egy súlyos aszállyal küzdött, Kalifornia állam az utóbbi hetekben özönvízszerű esőzést tapasztalt, Los Angelesre pedig rekorderejű tornádók csaptak le – írta a Bloomberg.

An aerial view shows people wading through a flooded neighborhood in the unincorporated community of Pajaro in Watsonville, California, on March 11, 2023. - Residents were forced to evacuate in the middle of the night after an atmospheric river surge broke the Pajaro Levee and sent flood waters flowing into the community.
Fotó: AFP

Az extrém időjárás tovább folytatódik az Egyesült Államok nyugati partján, ahol az utóbbi hetekben viharok, áradások és földcsuszamlások tették próbára Kalifornia állam infrastruktúráját. Szerdán azonban két tornádó is kialakult Los Angeles felett – az egyik pedig az elmúlt 40 év legerősebbje volt.

Az egyik tornádó szélcsúcsa majdnem 180 kilométer/óra volt, ami a hatfokozatú Fujita-skálán EF-1-es fokozatot jelentett, így 1983 márciusa óta ez volt a legerősebb forgószél, amely a régióban mértek 

- mondta Marc Chenard, az amerikai időjárás-előrejelző központ vezető előrejelzője.

A tornádókat egy nagyobb rendszer hozta létre, amely egy bombaciklont zúdított San Franciscóra, trópusi vihar erejű széllökésekkel és kiterjedt áradásokkal. A Los Angeles-i viharok 17 épületet rongáltak meg városszerte.

Bár Los Angelesről köztudott, hogy nagy széllökésekkel jár, a tornádók ritkán fordulnak elő. A viharok részei az államot sújtó könyörtelen szélsőséges időjárásnak, amelynek január óta legalább 28 halálos áldozata van, és amely több milliárd dollárnyi kárt okozott az államban.

Chenard szerint Kaliforniának lesz egy kis szünet a vad időjárásban, de csak néhány napra. Hétfőn és kedden egy új rendszer fog lecsapni, amely erős szelet, esőt és havat hozhat.