A tavalyi negyedik negyedévében is megfigyelhető volt, hogy egyes cégek a beszerzési árak növekedése által indokoltnál nagyobb mértékben emelték eladási áraikat profitjuk növelése érdekében – derült ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet kedden publikált elemzéséből.

Business,Woman,Study,Financial,Market,To,Calculate,Possible,Risks,And
infláció ifo
Sok cég profitnövelésre használta az inflációt a gazdaságkutatók szerint.
Fotó: Shutterstock

A német ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) elemzése szerint ez a tendencia különösen a kiskereskedelmi, a vendéglátási, a szállítási, valamint az építőipari vállalatok körében volt jellemző.

Ezek a cégek kihasználták a helyzetet, hogy jelentősen növeljék a nyereségüket. Ezzel szemben a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban, amelyek nyáron még az nyertesei közé tartoztak, az utóbbi időben a növekvő költségek nagyobb hatást gyakoroltak

– nyilatkozta Joachim Ragnitz, az ifo drezdai központjának helyettes vezetője.

A kutatóintézet a gazdasági teljesítményre vonatkozó hivatalos német statisztikai adatok elemzése alapján szűrte le azt a következtetést, hogy a cégek 2022 negyedik negyedévében is jóval nagyobb mértékben emelték az áraikat, mint az a beszerzési árak emelkedése miatt indokolt lett volna. Az ifo a nominális és az árkiigazított hozzáadott érték közötti különbséget vizsgálta, amely lehetővé teszi a végtermékek árának a nem a magasabb inputköltségekből származó emelkedésének kimutatását.

A szakértő hansúlyozra, hogy a bruttó működési többletek a gazdaság szinte valamennyi jelentős ágazatában magas szintre emelkedtek.

Az áremelkedés lendülete azonban valamelyest gyengült a harmadik negyedévhez képest. A fogyasztók ezért abban reménykedhetnek, hogy az infláció tetőzött

– emelte ki.

Az ifo elemzése alapján csak a piaci verseny fokozása segíthetne megakadályozni a túlzott mértékű áremelkedést.

A kormány azzal is hozzájárulhatna az infláció mérsékléséhez, ha a jelenleg a társadalom széles körének biztosított támogatások helyett a különösen szegény háztartásoknak folyósítaná azokat. Ha viszont a szakszervezetek érvényesíteni tudják a magas bérköveteléseiket, akkor az infláció újbóli felfutásának veszélye állhat fenn – áll az ifo közleményében.

Előbb-utóbb hozzá kell szoknunk a magasabb inflációhoz

Egyre több jel utal arra, hogy a korábbi alacsony, három százalék körüli inflációs közegnek vége, ha sikerül is leszorítani tíz százalék alá a drágulást, csak utána jön a neheze.