Nem maradt sokáig feladat nélkül a horvát gázkereskedelmi botrány miatt posztjáról tavaly ősszel távozott Fasimon Sándor, a Mol csoporthoz tartozó INA igazgatóságának korábbi elnöke. 

A Mol-leánytól való távozása után alig fél évvel ugyanis a MET csoport kedden bejelentette, hogy leigazolta a magyar szakembert, akire a svájci központú integrált energiavállalat ázsiai üzleti tevékenységének elindításával bíztak meg. 

Liquefied natural gas
Industrial aerial view of LNG and Oil/Chemical tankers.
Directly above view of an Oil and Gas commercial activity.
Fotó: Felix Cesare

A MET csoport Európa egyik leggyorsabban növekvő energiavállalata és egyben meghatározó cseppfolyósított földgáz (LNG) importőre. Fasimon Sándor feladata a MET ázsiai jelenlétének megalapozása lesz, ideértve az ázsiai-csendes-óceáni és a közel-keleti térséget, valamint a volt Szovjetunió tagállamait. A MET ezzel tovább erősítené pozícióját a globális piacokon, összpontosítva az LNG-kereskedelemre és az energetikai infrastruktúra-beruházásokra. 

A felsővezető több mint 25 év kiterjedt upstream és a trading tapasztalattal rendelkezik a földgáz, a nyersolaj és a kőolajtermékek területén. Mielőtt a MET-hez csatlakozott, különféle nemzetközi felsővezetői pozíciókat töltött be integrált gáz- és olajipari vállalatoknál Európában, Közel-Keleten és Ázsiában – áll a MET közleményében. 

Legutóbbi munkahelyéről, az INA éléről azonban idő előtt volt kénytelen távozni Fasimon, miután a horvát hatóságok tavaly földgáz-kereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekre derítettek fényt a társaságnál, melyek több, mint egymilliárd kunával (54 milliárd forinttal) károsították meg az olajvállalatot. Az ügyben több embert, köztük az INA egyik igazgatóját is letartóztatták Horvátországban.  

A cégvezető ugyan az ügykirobbanása után hangsúlyozta, hogy nem vett részt a jogellenes tevékenységben, ennek ellenére szeptemberben felajánlotta lemondását az INA igazgatótanácsának elnöki tisztségéről.