Ausztrália újabb pénzügyi szankciókat vet ki Iránra, valamint utazási tilalmat vezet be iráni állampolgárok és szervezetek ellen az emberi jogok megsértése miatt – jelentette be hétfőn Penny Wong külügyminiszter.

Beautiful,National,State,Flags,Of,Iraq,And,Australia,Together,At
Irán
Ausztrália is szankciókat vetett ki Iránra.
Fotó: Leonid Altman / Shutterstock

A retorziókkal sújtottak között szerepel az iráni erkölcsrendészet négy tagja. Ez a szervezet felelős Mahsza Amini 22 éves kurd nő szeptemberi őrizetbe vételéért és bántalmazásáért – mondta Wong.

Amini a rendőri őrizetben halt meg, három nappal azután, hogy az iszlám kendőviselési szabályok állítólagos megsértése miatt őrizetbe vették.

A szankciók vonatkoznak magas rangú rendőrökre, politikai és katonai tisztségviselőkre, köztük az Iszlám Forradalmi Gárda tagjaira, akik részt vettek az Amini halála után kirobbant tiltakozások leverésében.

Retorziókat és utazási tilalmat rendeltek el 13 iráni állampolgár és egy szervezet ellen, mert részt vesznek az Oroszországnak szánt drónok gyártásában és szállításában – nyilatkozta Wong. Hozzátette, hogy Ausztrália kiáll az iráni és az ukrán nép mellett.

Brutális büntetést kapott a hidzsáb nélkül versenyző iráni falmászónő

Elnaz Rekabi hidzsáb nélkül vett részt egy falmászóversenyen Szöulban. Az iráni törvények szerint ez súlyos vétség.