A negyvennapos gyászidőszak vége alkalmából több ezren gyűltek össze Mahsza Amini sírjánál, részben a rezsim drákói törvényei és a nők elleni erőszak ellen tiltakozva. Az iráni karhatalmi erők a gyászolók ellen könnygázt vetettek be, és tüzet is nyitottak rájuk.

Video grabs from UGC images posted on October 26, show Iranian mourners marching towards Aichi cemetery in Saqez, Mahsa Amini's home town in the western Iranian province of Kurdistan, to mark 40 days since her death, defying heightened security measures as part of a bloody crackdown on women-led protests. - Amini, a 22-year-old Iranian of Kurdish origin, died on September 16, three days after her arrest by the notorious morality police while visiting Tehran with her younger brother.
Fotó: AFP

A Kurdisztán tartományi Szakkezben található sírnál összegyűlőkre szemtanúk szerint a biztonsági erők lőni kezdtek. A 22 éves Amani szeptember közepén, az erkölcsrendészet fogságában vesztette életét. Halála országszerte tüntetések sorát indította meg, melyek ellen az iszlám rezsim brutálisan lépett fel, sokan életüket is vesztették.

Amanit az erkölcsrendészet azért vette őrizetbe, mert nem viselte az országban a nők számára kötelező hidzsábot. A beszámolók szerint a szakkezi temetőben több tüntetőt is őrizetbe vettek a hatóságok. A közösségi médiában arról írnak, hogy a tüntetők a temető felé vonulva jogokat és szabadságot követeltek a nőknek.