Május 6-át, III. Károly koronázásának napját várva már előre dörzsölik a tenyerüket a londoni luxusszállodások, a várakozások szerint zsúfolásig megtelnek a lakosztályok – amerikai turistákkal.

The,Royal,Coronation,Crown,Isolated,On,A,Black,Background
Fotó: P Maxwell Photography

Az Allora.ai szállásfoglaló portál felmérése szerint a 4 és 5 csillagos hotelek május eleji foglalásainak 32 százaléka érkezett a tengerentúlról, ez jóval magasabb arány a szokásosnál. A platform szerint az amerikaiak 24, a helyiek 34 százalékkal részesednek az ebben az időszakban szokásos bevételből. 

„Nagyon jól jön a londoni szállodásoknak, hogy az amerikaiak fantáziáját ennyire megragadta a koronázás, hiszen várhatóan sokkal jobban kihasználják a szállodák által kínált szolgáltatásokat (étterem, wellness)” – mondta a Bloombergnek Michael De Jongh, a portál kereskedelmi vezetője. 

„Az amerikai vendégek jóval többet költenek, mint a helyiek”

– tette hozzá.

Az ötcsillagos The Londoner például külön martinibárt nyit az esemény tiszteletére, a The Dorchester a koronázás napjára kinyitja a tetőteraszát, ahonnan jó rálátás nyílik a koronázási menetre – közben el lehet költeni az étterem által ajánlott, 165 fontról induló háromfogásos ebédet (kb. 70 ezer forint). 

Patricia Yates, a VisitBritain, a brit turizmus felvirágoztatásával foglalkozó ügynökség vezérigazgatója szerint a koronázási ceremónia világesemény lett, főleg az amerikaiak érdeklődnek iránta. A pandémia által megkövetelt korlátozások feloldása óta egyébként az amerikai turisták húzzák a szektort,

2019-ben 5,2 milliárd fontot hagytak az Egyesült Királyságban, az idén ez az összeg már áprilisra 40 százalékkal több. 

London,,Uk,-,November,27,,2022:,The,Coronation,Chair,,Known
Károly hercegre vár a trón.
Fotó: IR Stone

Az ágazatnak különösen jól jön az amerikaiak britmániája, főleg azt követően, hogy kiderült: a helyieket nem annyira hozza lázba az esemény. Egy YouGov-felmérés szerint  az apátia főleg a fiatalabb korosztály körében erős;

a 18–24 éves korosztály 75 százaléka „nem túlságosan” vagy „egyáltalán nem” érdeklődik Károly herceg nagy napja iránt.

Számos londoni már előre fázik a tömegtől és a felhajtástól, sokan közülük el is hagyják a várost az ünnepségek idejére. Az Expedia által gyűjtött adatok szerint ugrásszerűen megnőtt az amszterdami, párizsi és New York-i utazások, foglalások száma, míg a legdrágább londoni szállodákat elárasztják majd az amerikaiak.