Egyre több jel mutat arra, hogy megingóban van a bizalom Volodimir Zelenszkijjel eszemben. Egyes mértékadó nyugati források már az ukrán elnök utáni időszakot elemzik. 

Biden, Zelenszkij
Fotó: Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP

Az első, igen komoly jelzés az év elején Antony Blinken amerikai külügyminisztertől jött. Aztán a minapi kiszivárogtatott amerikai katonai hírszerzési dokumentumokban António Guterres ENSZ-főtitkár méltatlankodott, hogy legutóbbi kijevi látogatásakor vendéglátója, Zelenszkij úgy bánt vele, mint egy bábbal. Előzetes beleegyezése, tájékoztatása nélkül bevonták egy ukrán belpolitikai eseménybe, katonák kitüntetési ceremóniájába, ahol gratulálnia kellett, ám fogalma sem volt, hogy kinek és miért. 

A Politico című lapban a véleményrovatot irányító – és a közelmúltban Kijevben járt – Jamie Dettmer felveti a lehetőséget, hogy Ukrajnában újabb Maidan, azaz belső forradalom törhet ki. Ezúttal a nép a Zelenszkij-rendszer ellen fordulhat, mivel az a háborús helyzetre hivatkozva több ígéretét nem teljesítette. Például az egyik legégetőbb, hogy a korrupció felszámolására sem tettek hathatós intézkedéseket. Ezt nemcsak az utca népe, hanem nyugati politikusok is egyre gyakrabban felhánytorgatják. 

„Kint voltam az utcán Ukrajna 2004-es narancsos forradalma idején, és ugyanígy tettem 2014-ben a Maidan-megmozduláskor. Hamarosan 2024-et írunk. Azaz közeledik a forradalmakat kirobbantó tízéves időszak vége” 

– idézi a szerző sokat sejtetően Inna Szovszunt, az ukrán ellenzéki liberálisokhoz sorolt, európapárti Holosz (Hang) parlamenti képviselőjét. Szovszun a nyugati értékrend lelkes híve, igen jó kapcsolatokat ápol az ukrajnai LGBT-közösséggel. A nevéhez is fűződik az ukrán parlamentben tavasszal beterjesztett javaslat az azonos neműek házasságának engedélyezésére, amit kiváltképpen a fronton harcoló, ilyen beállítottságúak védelmére szánnak. 

Ahogy a 2004-es „színes” forradalomnak voltak hátulütői, úgy a mostani konfliktusnak is lesznek. A háború erős nemzeti érzést keltett, összekovácsolta az ukránokat és felébresztett olyan várakozásokat, amelyeknek az adott helyzetben nagyon nehéz lesz eleget tenni. Noha az ukrán kormánypárti fősodor sajtó nem vett tudomást Inna Szovszun második Maidant jósoló megnyilvánulásáról, az információs front második-harmadik vonalába sorolható nem ellenzéki vesti.ua megemlíti: a Politico szerint az Oroszországgal vívott háború befejezése után Ukrajnát újabb puccs fenyegeti. 

Maga vált problémává

Egy leköszönt, de név- és arctalansághoz ragaszkodó ukrán miniszter szerint bármely vezető erejét próbára tenné a háború utáni időszak várhatóan viharos lefolyása. Ez kiváltképpen érvényes az ukrán elnökre, akit a Politico autokratáciára hajlamos vezetőként jellemez. 

„Zelenszkíj maga lett a probléma” 

– sommázza. 

 Egy másik miniszter szerint, akit ugyancsak a Politico idéz, az elnököt elkapta a gépszíj, az egója mérhetetlenül megnőtt.

„Azt gondolja, hogy ő a világ első számú politikusa. Hozzá képest Joe Biden amerikai elnök sehol sincs, nem beszélve a létra alsóbb fokán toporgó francia elnökről, Macronról vagy Scholz német kancellárról” 

 – szól az idézet.

„Kijevben már a nyugatbarát civil társadalmi szervezetek vezetői is gyanakvók Zelenszkijjek szemben. Egyfelől elismerik hadvezéri és kommunikációs képességeit, másfelől aggasztja őket az országban tapasztalható korrupció és az elnök autoriter stílusa” – olvasható egy idézet egy korábban a diplomáciai szolgálatban állt, Dettmernek nyilatkozó vezetőtől.