Váratlan fordulat történt az orosz–ukrán háborút övező diplomáciai viharban: Hszi Csin-ping kínai elnök felhívta telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

https://www.president.gov.ua/
Zelensky, Zelenszkij, telefonál, hívás, tárgyalás, ukrajna, ukraine
Fotó: president.gov.ua

„Hosszú és tartalmas telefonbeszélgetést folytattam Hszi Csin-ping elnökkel – tweetelte az ukrán államfő. – Úgy gondolom, hogy ez a beszélgetés, valamint a pekingi ukrán nagykövet kinevezése erőteljes impulzust ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének” – tette hozzá.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta első ízben fordult elő, hogy a kínai elnök kapcsolatot létesített ukrán kollégájával. A beszélgetésről további részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra – amint arról a kínai Hszinhua hírügynökség is beszámolt.

Szergej Nikiforov, Zelenszkij szóvivője egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a beszélgetés majdnem egy óra hosszat tartott, hozzátette azt is, hogy részleteket később közölnek. Zelenszkij már korábban is megpróbálta elérni a kínai elnököt, azt követően, hogy Peking nyilvánosságra hozta saját béketervét – sikertelenül, az egyeztetések külügyminiszteri szinten ragadtak le.