Közélet

Az ukrán és a kínai külügyminiszter a béketervről egyeztetett

Kína február végén hozta nyilvánosságra elképzeléseit az Oroszország és Ukrajna közötti háború befejezéséről, amelyben Peking fokozatos deeszkalációt sürgetett.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter telefonos megbeszélést folytatott csütörtökön kínai kollégájával, Csin Kang külügyminiszterrel, akivel megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét.

CSIN Kang
Peking, 2023. március 7.Csin Kang kínai külügyminiszter az Országos Népi Gyűlés, a parlament évenkénti ülésszaka idején tartott sajtóértekezletén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 7-én. A  legfőbb kínai államhatalmi szerv, az Országos Népi Gyűlés évente egyszer ülésezik, tagjait ötéves időtartamra választják meg.MTI/EPA/Mark R. Cristino Peking, 2023. március 7.
Csin Kang kínai külügyminiszter az Országos Népi Gyűlés, a parlament évenkénti ülésszaka idején tartott sajtóértekezletén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 7-én. A  legfőbb kínai államhatalmi szerv, az Országos Népi Gyűlés évente egyszer ülésezik, tagjait ötéves időtartamra választják meg.
MTI/EPA/Mark R. Cristino
Ukraine's Minister of Foreign Affairs Dmytro Kuleba speaks during a meeting with members of parliament, in The Hague, on February 21, 2023.
Fotó: MTI / AFP

Megvitattuk a területi integritás elvének fontosságát

– emelte ki Kuleba a Twitteren közzétett bejegyzésében. Az ukrán elnök által előterjesztett békeképlet pontjainak teljesülése szerinte elengedhetetlen az agresszió megállításához és az igazságos béke helyreállításához Ukrajnában. Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit

A javaslat magában foglalja a nukleáris, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé.

Kína aggódik a háború eszkalációja miatt, és reméli, hogy Moszkva és Kijev tárgyalóasztalhoz ül – jelentette ki a kínai külügyminiszter a Reuters szerint.

A héten látott napvilágot az az információ, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő Moszkvába látogat, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassák a béke kilátásait – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál. Hszi Csin-ping azt is tervezi, az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió kezdete óta először beszélni fog Zelenszkij elnökkel, valószínűleg moszkvai útja után.

A hírportál hozzátette, hogy Kína a háború kitörésének első évfordulóján, február végén hozta nyilvánosságra elképzeléseit az Oroszország és Ukrajna közötti háború befejezéséről. 

A 12 pontos dokumentumban Peking fokozatos deeszkalációt sürgetett, amelynek átfogó tűzszünetet és az ukrajnai válság politikai megoldását kell eredményeznie.

Emellett felszólított a civilek védelmére és egymás szuverenitásának tiszteletben tartására. A pekingi diplomata reményét fejezte ki, hogy Ukrajna és Oroszország nem csapja be az ajtót a politikai megoldás előtt, bármennyire bonyolult és bármekkora kihívást jelentsen is a jelenlegi helyzet – szögezte le a pekingi közlemény.

 

 

 

Dmitro Kuleba ukrajnai háború béketerv
Kapcsolódó cikkek