Címlapos hír lett Oroszországban Szijjártó Péter moszkvai érkezése, a TASZSZ orosz hírportál vezető anyagban számolt be arról, hogy kedd reggel az orosz fővárosba repült a magyar külgazdasági és külügyminiszter. 

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Az útról a tárcavezető a közösségi oldalán is beszámolt, ezek szerint Szijjártó Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettessel tárgyalt többek között a Magyarország földgázellátását biztosító Török Áramlat biztonságáról, illetve a fenntartásáról, ahogyan a nukleáris ipart fenyegető szankciókról is. 

Utóbbi kérdés a TASZSZ szerint valószínűleg felmerül a másik moszkvai tárgyaláson is, amelyet Szijjártó a Roszatom vezetőjével, Alekszej Lihacsovval folytat. 

Az orosz oldal szerint Szijjártó leszögezte, a magyar gazdaság érdekében elengedhetetlen, hogy az orosz olaj, földgáz és nukleáris fűtőanyag megszakítások nélkül érkezzenek az országba. 

A Roszatom később kiadott a találkozóról egy közleményt, amelyben leírták, hogy a felek megvitatták a Paks II. Atomerőmű megvalósításának további lépéseit, valamint a nukleáris együttműködés egészének kérdéseit.

Jelenleg a leendő Paks II. Atomerőmű telephelyén a segédépületek és más létesítmények építése zajlik. Folytatódik a további munkálatok engedélyezése, illetve az atomerőműhöz szükséges berendezések gyártása.

A Roszatom kiemelte: a Paks II. Atomerőmű létesítési engedélyét a magyar nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal 2022. augusztusában adta ki.