A belga vámhatóság a földrajzi eredetmegjelölésre vonatkozó európai előírásra hivatkozva megsemmisített egy Egyesült Államokból származó sörszállítmányt – jelentették be pénteken. A belga vámhivatal szóvivője elmondta, hogy a 2352 doboz sörből álló szállítmányt februárban foglalták le, és most került sor a megsemmisítésre a franciaországi Champagne régió pezsgőkészítőit tömörítő szervezet (Comité Champagne) kérésére, és annak költségére. 

Marinette,,Wi/,Usa,-,Dec,5,,2019:,Miller,High,Life
Marinette, WI/ USA - Dec 5, 2019: Miller High Life Beer Champagne Bottle 2018 in Walmart. Products of the Miller Brewing Company.
Fotó: Shutterstock

Az intézkedés a Miller High Life sörmárka termékeire vonatkozott, amelynek a reklámmottója tartalmazza a pezsgő, azaz champagne kifejezést. Az 1903-ban alapított amerikai gyártó 1906 óta használja a Champagne of Beers, azaz Sörök pezsgője jelmondatot, amivel a francia érdekvédelmi szervezet szerint megsérti az eredeti pezsgő, azaz Champagne földrajzi megjelölésére vonatkozó európai uniós védettséget.

A belga vámhatóság annyit közölt, hogy a szállítmánynak német vásárlója volt. A francia szervezet hozzátette, hogy a német vásárló nem emelt kifogást a megsemmisítésre vonatkozó döntés ellen.

 A Comité Champagne igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az amerikai termék megsemmisítése elismerése a Champagne-ban dolgozó termelők elkötelezettségének abban, hogy megóvják a termékükre vonatkozó védettséget, valamint aláhúzza annak fontosságát, hogy az eredetmegjelölést alkalmaz.

Az amerikai gyártó pénteken úgy reagált, hogy tiszteletben tartja a pezsgő, azaz champagne szóra vonatkozó helyi megszorításokat. A Molson Coors Beverage Co. közleményében értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy miként került a szállítmány Európába, ahová a cég közlése szerint jelenleg nem exportálják az adott márkát. A gyártó hangsúlyozza, hogy büszkék a Miller High Life márkára, annak reklámmondatára, valamint arra, hogy a Wisconsin állambeli Milwaukee-ból származik.

A sörök pezsgőjeként hirdetett sörmárkát az Egyesült Államokban az ünnepi időszakokban pezsgősüvegre emlékeztető kiszerelésben is árusítják.