Kína függetlenedni akar az amerikai szójaimporttól, ezért egy új terv szerint 2025-re 13 százalék alá kell csökkenteni a szójaliszt felhasználását az állati takarmányozásban. A távol-keleti ország hatóságai 2021-ben már kiadtak egy iránymutatást a takarmányiparnak, amelyben alacsonyabb szójaliszt arányt ajánlottak.

Fotó: AFP

Az elemzők úgy vélekedtek, hogy a tervnek komoly hatása lehet, mivel a felhasználás évente 3 millió tonnával mérséklődhet, és szójabab-behozatal 2025-re 82 millió tonnára eshet vissza. Az intézkedésnek egy olyan hatása is lesz, hogy a takarmánygyártók több repcemagot, napraforgómagot és szintetikus fehérjét használnak majd a szójaliszt helyettesítésére. Az Amerikai Szójaexport Tanács vezetője azonban nem aggódik, a Reuters kérdésére közölte:

lehet ugyan csökkenteni a szójaliszt adagját, de ennek van egy határa, így a jövőben is erős keresletre számít.

A távol-keleti ország a világ legnagyobb szójaimportőre, a világkereskedelemben forgalmazott mennyiség több mint 60 százalékát, mintegy 90 millió tonnát vásárol évente főleg az Egyesült Államokból és Brazíliából. A szakértők szerint a lépéssel Peking általában is mérsékelni akarja behozatalt, de leginkább az Egyesült Államokból származó importot tervezi redukálni a geopolitikai feszültségek miatt, a pótlást pedig Dél-Amerika biztosíthatná. Ugyanakkor a folyamat sokáig fog tartani, becslések szerint a szójalisztnek az állati takarmányozásban való felhasználása 2030-ra 12 százalékra eshet vissza. 

A mezőgazdasági minisztérium 2025-ig legfeljebb két mikrobiális fehérjét is engedélyezni fog takarmányozásra, és több mint húsz városban kezd kísérleti projektekbe, hogy a maradék élelmiszereket és állati tetemeket takarmányozásra használják fel. A tervek szerint 2025-re 98 millió tonnára növelik a kiváló minőségű takarmányok termelését, lehetővé téve, hogy nagyobb arányt képviseljenek a takarmányozásában.

A szójabab (Glycine max) vagy egyszerűen szója, Kelet-Ázsiában honos, a hüvelyesek családjába tartozó lágyszárú, egynyári haszonnövény. A szójabab finomra őrölt változata a szójaliszt.