Futótűzként járta be a hír a horvát sajtót, hogy Split önkormányzata lebontaná a Dalmatia Towert, mert a tulajdonosoknak nincs meg minden szükséges építési engedélye. A 135 méteresre nyúlt toronyházat ugyanis eredetileg 75 méter magasra tervezték, és az építési hatóságok is egy ekkora épület felhúzását engedélyezték. 

Westgate Group
dalmatia tower
Menet közben megnőtt a Dalmatia Tower. Nem kicsit – nagyon.
Fotó: Westgate Group Facebook

Az amerikai hátterű befektető azonban építés közben meggondolta magát, és döntött úgy, hogy ráépít egy keveset. 

Az akkori polgármester ezt engedélyezte is, így készülhetett el tavaly nyárra a 135 méter magas toronyház szerkezete. 

Az ország legmagasabb épülete címét is elnyerő létesítménynek viszont az új városvezetés már nem volt hajlandó megadni a használatbavételi engedélyt. Szerintük ugyanis az előző polgármester fittyet hányt a hatályos építési szabályokra a módosított engedély kiállításakor, közvetkezésképpen a spliti épület felső emeleteit vissza kell bontani. A 80 millió euró értékű beruházás ezzel veszélybe került.

Zágrábból jött a mentőöv

Mivel a dalmát város vezetése nem hajlott a kompromisszumos megoldásra és nem tette lehetővé az épület utólagos engedélyeztetését, ezért az építtető cég, a Westgate Group a kormányhoz fordult. Az illetékes tárca felül is vizsgálta az ügyet, átnyúlt az önkormányzat feje fölött, és április közepén megadta a felhőkarcoló működéséhez szükséges engedélyeket. 

Westgate Group
dalmatia tower
A nagypolitika közbenjárását kérte az amerikai építtető – sikerrel. 
Fotó: Westgate Group Facebook

Ennek köszönhetően véget ért Horvátország legmagasabb épületének kálváriája. A 135 méter magasra nyúlt toronyház első bérlői májusban költözhetnek be. A legfelső emeleteken a Mariott hotel 200 szobája várja a látogatókat, de több multinacionális vállalatnak is lesz itt irodája. 

A majd egyéves csúszás miatt viszont a befektető cég a bírósághoz fordul és beperli a városvezetést. 

Szerintük ugyanis több millió eurós kár érte őket az önkormányzat akadékoskodása miatt.