Az Intesa Sanpaolo csoport nemzetközi leánybanki divíziója (International Subsidiary Banks Division, ISBD) pont azokban a kelet-európai, illetve mediterrán térségbeli országokban van jelen, amelyek a legjobb növekedési kilátásokkal rendelkeznek Európában a 2022 és 2025 közötti időszakban – jelentette ki mai, nemzetközi sajtótájékoztatóján Marco Elio Rottigni, az ISBD vezetője, ahol az eddig elért eredmények mellett bemutatták a 2025-ig tartó időszak legfontosabb stratégiai irányait is. 

20210404 Budapest CIB Bank bankfiók Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20210404 Budapest 
CIB Bank 
bankfiók 
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az utóbbiak kapcsán hozzátette: 

a bankcsoport feltett szándéka, hogy maga is hozzájáruljon ehhez a növekedéshez, miközben támogatja az olasz vállalatok nemzetközi kapcsolatainak további bővítését is.

Marco Elio Rottigni szerint a 2019 és 2022 közötti időszak is kedvezően alakult a divízió szempontjából: az elmúlt három évben a bizonytalan gazdasági környezet mellett is 

átlagosan 7 százalékos mérlegfőösszeg-növekedést sikerült elérni, miközben a működési eredmény átlagosan évi 4 százalékkal emelkedett. 

Az ügyfélhitelek állománya három év alatt több mint 18 százalékkal, 40,2 milliárd euróra emelkedett, miközben az ügyfélbetéteké 25,3 százalékkal, 54,4 milliárd euróra bővült. Eközben – emelte ki – a nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) 4,1-ről 3,1 százalékra olvadt három év alatt, ami a kihívásokkal terhelt gazdasági környezetben igencsak figyelemre méltó teljesítmény.

A divízió bankjai – emlékeztetett – többnyire meghatározó szerepet töltenek be a saját piacukon: több mint 900 fiókból álló hálózattal rendelkeznek, és hozzávetőleg 7 millió ügyfelet szolgálnak ki. (A Magyarországon univezális pénzintézetként működő CIB Bank egyébként mérlegfőösszege alapján az ISBD egyik legnagyobb tagja, 60 fiókból álló, országos hálózatában pedig 454 ezer ügyfelet szolgál ki.) Az Intesa Sanpaolo 2022–2025-ös üzleti tervében az ISBD divízió célja az – hangzott el –, hogy

tovább erősítse a csoporton belüli szinergiák kiaknázását, különös tekintettel a befektetési banki, a kis- és középvállalkozói és a vagyonkezelési (privátbanki) területekre.

Kiugró eredményt ért el tavaly a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal, 36,1 milliárd forintra nőtt – közölte a pénzintézet. A csoport bevételei 135,6 milliárd forintot tettek ki, ami 71,0 százalékkal több az előző évinél. Ez elsősorban az emelkedő kamatkörnyezetnek és a növekvő üzleti aktivitásnak, főként a hitelezés bővülésének és a pénzforgalmi tranzakciók nagyobb volumenének köszönhető. Tavaly a CIB csoport konszolidált bruttó ügyfélhitel-állománya 15,5 százalékkal nőtt, december végén 1466,305 milliárd forint volt. A két számjegyű növekedés mögött az új finanszírozás iránti magas igény állt, különösen a vállalati divízióban, ahol a volumenek 21 százalékkal emelkedtek 2021-hez képest. Ugyanakkor a lakossági hitelezésben is jelentős, 10 százalék feletti növekedés volt megfigyelhető mind a kisvállalati, mind a lakossági ügyfélhitel-állományban.